Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer är på väg till Peking för handelsförhandlingar. Arkivbild.

USA-delegation till Peking för handelssamtal

En amerikansk delegation med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och USA:s finansminister Steven Mnuchin är på väg till Peking. En ny runda handelssamtal är planerad till 28–29 mars, enligt Kinas handelsdepartement.

Det är första gången sedan USA:s president Donald Trump sköt upp införandet av höjda tullar, från 10 till 25 procent på kinesiska varor för 200 miljarder dollar, som förhandlingarna återupptas.

Mötet kommer att äga rum inför det att Kinas vice premiärminister Liu He åker till Washington för en ny samtalsrunda i början av april, enligt en talesperson för Kinas handelsdepartement.

Bekräftelsen av de fortsatta samtalsplanerna kommer sedan Donald Trump i onsdags varnat för att USA kommer att ha kvar tullar på kinesiska varor länge under en betydande period för att säkra att Kina följer regelverket i ett eventuellt handelsavtal mellan länderna.

USA vill bland annat ha en mekanism i avtalet som förhindrar att teknik överförs från amerikanska bolag till kinesiska, ökad tillgång till den kinesiska marknaden för amerikanska bolag och minskade subventioner till kinesiska bolag.

USA har sedan sommaren 2018 infört tullar på kinesiska varor för 250 miljarder dollar. Kina har svarat med tullar på varor för 110 miljarder dollar, däribland sojabönor.