Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börsklockan på Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Group i Stockholm.

Uppgång på Stockholmsbörsen

Det var muntra miner på Stockholmsbörsen som steg med 0,5 procent. Även ledande börser i Europa gick upp.

En av vinnarna i Stockholm på måndagen var telekombolaget Ericsson som gick upp 1,3 procent. Bolaget har vid mobilmässan i Barcelona presenterat en avsiktsförklaring tillsammans med världens största mobiloperatör, China Mobile, om så kallade IOT-lösningar för industrin, som möjliggör internetuppkoppling av utrustning.

För AB Volvos aktie var det först upp och sedan ner efter besked om att Volvo Cars vd Håkan Samuelsson petas från lastbilstillverkarens styrelse. Förändringen kommer sedan det har blivit känt att Volvo Cars kinesiska ägare Geely blivit storägare i AB Volvos största konkurrent Daimler. Aktien stängde på minus 0,9 procent – sämst av tungviktarna på OMXS30-listan.

De stora börserna i Asien avslutade veckans första handelsdag uppåt, stärkta av förra veckans uppgångar på Wall Street. Hongkongnoterade Geely slutade på plus 6,5 procent efter nyheten om köpet i Daimler.

De största vinnarna bland storbolagen i Stockholm var gruvjätten Boliden som steg 2,8 procent och hygienbolaget Essity på plus 1,7 procent.

Londonbörsens FTSE-index steg 0,6 procent, Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 0,4 procent medan CAC-index i Paris ökade 0,5 procent.