Om du är skuldsatt kan pengar du samlar in utmätas. Arkivbild.
Om du är skuldsatt kan pengar du samlar in utmätas. Arkivbild.

Undvik fallgroparna när du samlar in pengar

Sugen på att hjälpa någon och starta egen insamling inför jul? Känns det enkelt att låta givare skicka pengar till ditt eget konto? Att hjälpa andra är fint – men här finns skäl att se upp, varnar myndigheter.

ANNONS
|

Vi svenskar gillar att använda Swish. Att via en app i mobiltelefonen föra över pengar i realtid – visst är det ett snabbt och smidigt sätt att göra transaktioner.

Om du är skuldsatt

Men tillvägagångssättet är faktiskt inte helt oproblematiskt. Det finns en rad fallgropar att se upp för. En är om den som tar emot pengar på sitt konto råkar ha skulder, påpekar Kronofogdens jurist Erika Karlsson.

- Då finns alltid risken att de pengarna utmäts, säger hon till TT och förklarar att i de fall beslut om utmätning tagit, och banken ser att pengar finns, så riskerar insamlade medel att ryka.

ANNONS

- Det är upp till personen att visa att visa att pengarna är till en insamling. Men jag skulle säga: ha inte insamlingar om du är skuldsatt. Det kan bli krångligt.

Ett sätt kan vara att starta ett separat konto för insamlingen. Eller helt enkelt låta någon som inte riskerar utmätning att sköta pengarna.

Spara underlag

Hur funkar det då om du som privatperson samlar in en rejäl summa till exempelvis hemlösa katter eller behövande barnfamiljer? Behöver pengarna som drösar in på ditt konto redovisas eller skattas för?

Nej, troligtvis inte – men se till att spara alla underlag, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

- Om man gör en insamling för ett välgörande ändamål och faktiskt skickar pengarna till ändamålet så är det förmodligen ingen skatteplikt i den delen, men spara alla underlag på inkomster, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Du ska kunna visa hur mycket du har fått och hur pengarna skickats.

TT

Fakta: Swish

En betalningstjänst som lanserades 2012, efter ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Då kunde betalningarna bara gå mellan privatpersoner.

2014 blev det möjligt även för företag och organisationer att använda Swish. Två år senare kom en version för e-handel och handel via mobiltelefon. Tekniska problem ledde dock till att den tjänsten låg nere ett halvår, och den lanserades på nytt i januari 2017.

I dag har över flera miljoner svenskar anslutit sig till tjänsten.

Swish ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankerna Getswish AB.

Fler banker har anslutit sig.

Varje bank som har Swish ansvarar själva för erbjudanden, villkor och eventuella avgifter för sina kunder.

Om någon swishar pengar till dig, kommer betalningen direkt in på det bankkonto som du har anslutit till Swish.

Swishar du pengar till någon annan, sker betalningen direkt till mottagarens bankkonto.

Källa: getswish.se och Hallå Konsument

ANNONS