Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stängda gränser och karantänsregler slår hårt mot turistparadis runt om i världen, där det redan rapporteras om betalningsproblem och skenande skuldproblem. Arkivbild.
Stängda gränser och karantänsregler slår hårt mot turistparadis runt om i världen, där det redan rapporteras om betalningsproblem och skenande skuldproblem. Arkivbild. Bild: Israel Leal AP/TT

Turistparadisen nere för räkning

Den globala turismen har tvärnitat i covid-19-pandemin, med stängda gränser och andra restriktioner. De mest utsatta turistparadisen befinner sig i vad som kan beskrivas som ett ekonomiskt coronahelvete.
Återhämtningen kan ta tid, varnar experter.

– Vi räknar nu med att i de flesta fall kommer turismen inte ha återhämtat sig till nivåerna före krisen förrän 2023, säger David Rogovic, senioranalytiker på ratinginstitutet Moody's Investors Service.

– Det blir ett lyft 2021, men det är från en nedtryckt nivå, tillägger han.

Utpräglade turistländer drabbas hårdare än andra av coronakrisen. Medelhavsländernas BNP har under andra kvartalet rasat med 12-18 procent. I nordeuropeiska länder är bakslaget också historiskt stort, men inte alls lika dramatiskt.

Ofta små öriken

Värst utsatta är så kallade turistparadis, ofta små öriken med en oproportionerligt stor andel turism i bruttonationalprodukten (BNP).

Ett tydligt exempel är Fiji, som i juli i år tog emot 711 besökare, enligt landets statistikbyrå. Det kan jämföras med 96 376 besökare under samma månad i fjol. Fijis centralbank räknar enligt sin senast publicerade prognos med ett BNP-ras på 21,7 procent i år.

Ett annat skräckexempel är kinesiska Macau – som även kallas Asiens Las Vegas – vars BNP under årets andra kvartal var hisnande 67,8 procent lägre än under fjolårets andra kvartal.

Även Island, vars ekonomi normalt till en fjärdedel består av intäkter från turismen, är illa ute. Där halverades antalet hotellnätter i juli samtidigt som flygresandet dök med cirka 80 procent jämfört med samma månad i fjol.

Ratinginstitutet Fitch sänkte just sin prognos för Island till ett BNP-ras på 8,6 procent under 2020 sedan nya karantänsregler införts för utländska turister.

"Flygresandet väntas inte nå tillbaka till nivåerna före covid-19 förrän om flera år", skriver Fitch.

Värre än han trodde

David Rogovic skrev en larmrapport för Moody's på temat turism och coronaviruset i juni. Sedan dess har det blivit värre än han trodde, med oväntat utdragna problem med smittspridning och stängda gränser för turistparadisen. Hans tror att turismen globalt kan rasa med 50–75 procent i år jämfört med i fjol.

Andra bedömare, som konsultbyrån McKinsey, beräknar raset för global turism till 80 procent i år – och varnar för att 120 miljoner arbetstillfällen står på spel.

– I Maldiverna har antalet utländska turister fallit med 60 procent hittills i år, då de haft stängda gränser i flera månader. Andra turistländer, som Montenegro, har i juli–augusti haft 80 procent färre besökare än i fjol, säger Rogovic.

Förutom för dessa två turistparadis varnar Rogovic för statsfinansiella problem i coronakrisens spår i bland annat Saint Vincent och Grenadinerna, Georgien och Belize.

– Vissa är öar som nästan uteslutande är beroende av turismen för sin tillväxt, sina skatteintäkter och sin bytesbalans. Och de hade redan höga skuldnivåer när de gick in i 2020, med svaga statsfinanser och andra utmaningar, säger han.

Betalningsproblem och skuldproblem

Förutom den renodlade turistsmällen avgörs BNP-raset i respektive land av omfattningen på inhemska smittskyddsåtgärder, som stängda skolor, butiker, restauranger, hotell och i vissa fall stoppad kollektivtrafik.

De värst drabbade har redan fått betalningsproblem. Belize, till exempel, fick i maj sänkt kreditbetyg av Moody's sedan landet begärt uppskov med räntebetalningar på befintliga obligationslån på grund av krisen.

Skuldproblemen tornar också upp sig när stora delar av BNP raderas ut samtidigt som utgifterna ökar. Prognosen för turistparadiset Bahamas är just nu att statsskuldens andel av BNP skenar iväg upp till 85 procent till nästa sommar, mot 60 procent före coronakrisen, enligt Rogovic.

SEB:s chefsstrateg för tillväxtekonomier Per Hammarlund ser egentligen ingen annan utväg för turistparadisen annat än att rida ut stormen.

– Det finns inte så mycket alternativ, säger Hammarlund.

Kanske tar lite tid

Han påminner dock om att turismen historiskt har återhämtat sig snabbt efter katastrofer, terrorattacker eller sanktioner och tror inte att det behöver ta så lång tid för återhämtningen som andra bedömare tror.

– När vi väl har fått ett vaccin som är allmänt tillgängligt och de minskar på reserestriktionerna så kommer turismen komma tillbaka med stormsteg. Det kanske tar lite tid för flygbolagen att komma tillbaka i kapacitet, men så länge prissättningen finns kvar och det säljs flygbiljetter kommer turismen tillbaka, säger Hammarlund.

Han tillägger att det samtidigt är en fördel att det rör sig som små länder, då eventuella stödpaket från IMF och Världsbanken inte behöver bli så stora.

En strategi som Maldiverna och Belize använder är enligt Rogovic att coronaanpassa sina turisterbjudanden, med utökade möjligheter till social distansering och bättre tillgång till sjukvård.

– De försöker få folk att känna sig tryggare, på flyget, när de landar och på destinationen snarare än att ändra sina ekonomiska strukturer, säger han.

Två tredjedelar av spelparadiset Macaus BNP raderades ut i andra kvartalet. Arkivbild.
Två tredjedelar av spelparadiset Macaus BNP raderades ut i andra kvartalet. Arkivbild. Bild: Kin Cheung AP/TT
Island är ett av de mest turistberoende länderna i Europa, med drygt var femte jobb inom turistindustrin. Arkivbild
Island är ett av de mest turistberoende länderna i Europa, med drygt var femte jobb inom turistindustrin. Arkivbild Bild: Frank Augstein AP/TT
Antalet utländska turister som kom till Fiji i juli rasade till 711, ned från 96 376 besökare under samma månad i fjol. Arkivbild.
Antalet utländska turister som kom till Fiji i juli rasade till 711, ned från 96 376 besökare under samma månad i fjol. Arkivbild. Bild: Rob Griffith AP/TT

Ratinginstitutet Moody’s har sedan årsskiftet ändrat kreditbetyg för nästan hälften av de länder som har kreditbetyg. Det rör sig om 83 ratingbeslut för 65 länder. Två tredjedelar handlar om sänkta kreditbetyg eller sämre utsikter för betyget.

Bara ett ratingbeslut har varit en höjning av själva kreditbetyget. Det var för Ukraina, vars betyg höjdes till B3 med stabila utsikter i juni efter en uppgörelse om ett nytt stödprogram med Internationella valutafonden (IMF).

Drygt hälften av ratingbesluten har varit coronarelaterade, enligt en sammanställning gjord av Moody’s. Bland dessa finns flera utpräglade turistparadis:

• Den 1 april fattar Moody's beslut om negativa utsikter för Mauritius kreditbetyg på Baa1

• Den 12 maj sänker Moody's kreditbetyget för Belize till skräpbetyget Caa1, med negativa utsikter

• Den 21 maj sänker Moody's kreditbetyget för Maldiverna till skräpbetyget B3 med negativa utsikter

• Den 25 juni sänker Moody's kreditbetyget för Bahamas till skräpbetyget Ba2, med negativa utsikter

• Den 29 juni sänker Moody's utsikterna för Fijis kreditbetyg, på skräpbetyget Ba3, till negativa

Moody's 21-gradiga ratingskala går från Aaa för de mest kreditvärdiga länderna till C för de vars betalningsförmåga anses sämst. Skräpbetyg innebär att Moody's bedömer det vara förenat med stor risk att låna ut till länderna, vilket normalt leder till en riskpremie när länderna ska finansiera sig.

Negativa utsikter innebär att Moody's bedömer att risken för att betyget ska sänkas är stor.

Källa: Moody's

Många av världens mest eftertraktade turistparadis – exotiska resmål med vita stränder,casinon, kryssningsfartyg, storslagna vyer och naturupplevelser – går ekonomiskt på knäna i coronakrisens spår.

Här är en lista på de 20 som är värst utsatta, om man ser till ländernas ekonomiska exponering mot turism.

Land Turistintäkter som andel av BNP, i procent Andel av arbetskraften i turistsektorn
Macao 91,4 65,5
Maldiverna 56,6 59,6
Bahamas 43,4 52,2
Belize 37,2 39,3
Fiji 34,0 26,3
Montenegro 32,1 32,8
Jamaica 31,1 32,8
Barbados 31,0 33,4
Saint Vincent och Grenadinerna 28,6 45,2
Kambodja 26,4 26,4
Georgien 26,3 27,7
Kajmanöarna 25,5 33,2
Filippinerna 25,3 24,1
Kroatien 25,0 25,1
Island 22,8 21,9
Albanien 21,2 22,2
Grekland 20,8 21,7
Thailand 19,7 21,4
Mauritius 18,8 19,0
Bermudas 18,7 23,0

Källa: Moody's Investors Service, WTTC