Framtiden för stålindustrin är oviss. Arkivbild.
Framtiden för stålindustrin är oviss. Arkivbild.

Trumps tullfrist snart över

President Donald Trumps tillfälliga undantag för EU från nya tullar på stål och aluminium är på väg att löpa ut. Sveriges regering har kallat till sig industriföretag och parterna på arbetsmarknaden för att förbereda dem på en oviss framtid.

ANNONS
|

Den 1 maj löper Trumps frist till EU ut. Då ska det ha gjorts tillräckliga framsteg i samtalen om tullar och handelshinder mellan Bryssel och Washington för att motivera ett förlängt undantag för EU från USA:s tullar på stål och aluminium.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström beskriver de telefon- och videosamtal med USA:s handelsminister Wilbur Ross som har hållits de gångna veckorna som "ganska vänliga". Men hon påminner om att beslutet om det kan bli ett förlängt – eller till och med ett permanent – undantag för EU från USA-tullarna i slutändan är upp till Trump att fatta.

ANNONS

Lista på motåtgärder

Parallellt med samtalen har Malmström lämnat över en lista på motåtgärder från EU:s sida, med USA-varor som kan få tullpåslag, för prövning hos Världshandelsorganisationen (WTO).

Även i Stockholm pågår förberedelserna inför en era av nya tullar och handelshinder.

- Vi är beredda om olyckan skulle vara framme och USA ändå inför nya tullar, säger näringsminister Mikael Damberg (S) inför ett möte med ett 40-tal företrädare för industrin och arbetsmarknadens parter för att diskutera den handelspolitiska utvecklingen.

Utöver diskussion om det akuta läget inför den 1 maj kommer han och handelsminister Ann Linde på mötet presentera en analys av hur svenska företag skulle påverkas om det blir amerikanska ståltullar. Han hoppas dessutom att företrädare för näringslivet på mötet ska dela med sig av sina åsikter och sin kunskap.

"Väldigt svårbedömt"

Det rör på sig mycket i frågorna, inte minst från amerikanskt håll, enligt Damberg.

- Detta är väldigt svårbedömt. Det kommer olika besked från den amerikanska administrationen om vägen framåt, säger han.

ANNONS

Som många är han särskilt oroad av det allt skarpare tonläget i tullbråket mellan USA och Kina. Relationen mellan världens två största ekonomier har försämrats radikalt i takt med att Trump hotat att införa tullar på kinesiska varor för sammanlagt 150 miljarder dollar. Hans kinesiske kollega, Xi Jinping, och hans regering har hotat att svara med samma mynt.

- Det är svårt att exakt veta vad Trump ska få på kort sikt som gör att han undviker att agera. Det är svårbedömt, men jag tror och hoppas att Trump lyssnar på inte minst amerikansk industri som varnar mycket för en global handelskonflikt.

Olika uppfattningar

Damberg är än så länge imponerad av den enighet EU-länderna uppvisat inför Trumps tullhot. Han tycker också att de motåtgärder som hittills föreslagits från EU:s sida är väl förberedda, även om han när det gäller dessa räknar med att det kan bubbla upp motsättningar inom EU.

- Där kan det säkert finnas en del olika uppfattningar om vilka åtgärder som är bästa att vidta, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Trumps tulloffensiv, dag för dag

Med en skattereform som gynnar företag med produktion i USA och upphandlingsregler som slår ut utländska leverantörer har USA:s president Donald Trump sedan januari börjat göra allvar av sina mest protektionistiska vallöften. En rad omstridda tullbeslut och andra anti-dumpningsåtgärder, särskilt mot Kina, har fattats.

Här är de viktigaste stegen i Trumps tulloffensiv:

Datum Händelse

17 januari USA inför tullar på rostfria stålprodukter från Kina och Indien.

22 januari USA inför tullar på solpaneler och tvättmaskiner på 30 respektive 20 procent, vilket särskilt slår mot företag i Kina och Sydkorea.

24 januari USA:s handelsminister Wilbur Ross säger på Världsekonomiskt forum i Davos att det redan råder ett handelskrig och att amerikanska soldater nu är på väg ut i skyttegravarna.

8 mars USA aviserar tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent.

22 mars President Donald Trump aviserar tullar på kinesiska varor för sammanlagt 50 miljarder dollar, samtidigt ger EU, Sydkorea och några andra länder tillfälliga undantag från ståltullarna.. Kina svarar på stål- och aluminiumtullarna med tullar på USA-varor för 3 miljarder dollar, bland annat frukt, nötter, vin och fläskkött.

2 april Kina inför 25-procentiga tullar på 128 amerikanska varor.

3 april USA föreslår tullar på kinesiska varor för sammanlagt 50 miljarder, bland annat elektronik, medicinsk utrustning, flygplansdelar och batterier.

4 april Kina föreslår tullar på USA-varor för 50 miljarder dollar, bland annat sojabönor, bilar och kemikalier. Kina klagar även hos Världshandelsorganisationen WTO att USA bryter mot internationella handelsregler.

5 april Trump avfärdar WTO-anmälan från Kina och flaggar för nya tullar på ospecificerade Kinavaror för 100 miljarder dollar.

6 april "Vi vill inte ha ett handelskrig, men vi är inte rädda för att utkämpa ett", skriver Kinas handelsdepartement i ett uttalande.

ANNONS