EU-kommissionär Cecilia Malmström, med uppdrag att mjuka upp handelsrelationen med USA. Arkivbild.
EU-kommissionär Cecilia Malmström, med uppdrag att mjuka upp handelsrelationen med USA. Arkivbild.

Trumps fientlighet oroar EU

Donald Trump har börjat peka ut EU som en fiende och valutamanipulatör och hotar med omfattande biltullar redan i höst.

ANNONS
|

Hon är inför ett möte i Vita huset på onsdag kritisk till Trumpregeringens hot och anklagelser.

- Vi kan ju vara oense om många saker, men att säga att Europa är en fiende? Det är något helt enastående att höra det från en amerikansk president. Europa är ju en vän, allierad partner, säger hon.

Trump laddar upp

Trump laddar samtidigt upp inför mötet på Twitter, där han beskriver USA som en sparbössa som rånas av andra länder och USA:s tullar som träffsäkra verktyg för att tvinga andra länder att förhandla.

ANNONS

"Tullar är det bästa som finns", slår han fast i ett inlägg.

"Alla länder som har behandlat oss orättvist i handeln i åratal kommer nu till Washington för att förhandla. Det skulle ha gjorts för många år sedan, men som man säger, bättre sent än aldrig!", tillägger han i ett annat inlägg.

Handelskonflikten med USA gick in i en ny fas i juni, när Trump med hänvisning till nationens säkerhet beslöt att införa tullar på stål och aluminium från EU.

EU har svarat med en anmälan till WTO (Världshandelsorganisationen) och tullar på bland annat motorcyklar och bourbon från USA. Fast medan EU har utrett och infört skyddstullar för europeiska stål- och aluminiumtillverkare har Trumpregeringen börjat förbereda 20-procentiga tullar på bilar från EU.

Inget förhandlingsmandat

Något förhandlingsmandat från EU:s medlemsländer har Malmström och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inte med sig på USA-resan, snarare tvärtom. Förhandlingar under hot är uteslutet.

Uppdraget är att skapa dialog och öppna upp för förhandlingar. Förutom att få bort tullar och handelshinder tror Malmström det kommer att krävas mer samarbete mellan EU och USA för att få bukt på vad hon beskriver som ett kinesiskt missbruk av statliga subventioner och tvångsöverföringar av teknik från utländska bolag.

Tiden är enligt Malmström också mogen för WTO-reformer och ett nytt handelsavtal mellan EU och USA. Och hon hoppas på draghjälp från amerikanska kongressledamöter och företag, som många är kritiska mot Trumpregeringens protektionism och tullbråk.

ANNONS

Spelplanen ändras

Fast går Trump vidare med biltullar mot EU ändras spelplanen i grunden.

- Det vore en katastrof, inte bara för europeisk ekonomi och den svenska utan för världen i övrigt. Det skulle få enorma konsekvenser för jobb, sysselsättning och ekonomin, säger Malmström.

USA:s utredning om biltullar väntas pågå någon månad till. Sedan kan Trump slå till.

Beredskap finns enligt Malmström, som tillägger att utfallet av veckans möte är oförutsägbart. EU-kommissionen jobbar bland annat med att ta fram en ny lista på varor från USA för 20 miljarder dollar som kan få EU-tullar.

TT

Fakta: EU på frihandelsoffensiv

EU-kommissionen har i skuggan av den allt allvarligare handelskonflikten med USA radat upp nya frihandelsavtal och inlett förhandlingar med andra parter i den globala ekonomin.

Så sent som i förra veckan undertecknade EU och Japan vad som beskrivs som världens största frihandelsavtal, som bland annat öppnar upp för europeisk livsmedel- och bilexport till Japan.

Avtal med Singapore och Vietnam är samtidigt i princip klara för underskrift efter vissa översättningsinsatser. Ett avtal med Mexiko är också inom räckhåll, med tekniska detaljer kvar.

Förhandlingar om frihandelsavtal pågår även med Chile, Australien, Nya Zeeland, Indonesien och de fyra länderna i Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay).

Källa: EU-kommissionen

ANNONS