Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump i ett tal vid ett möte med guvernörer i Vita huset på måndagen.

Trump: USA och Kina nära handelsavtal

USA och Kina kan vara nära slutet på handelskriget som hållit marknader runt om i världen på helspänn och naggat den ekonomiska tillväxten i kanten. President Donald Trump säger att ett avtal är "mycket, mycket nära".

Trump säger i samband med ett möte med guvernörer i Vita huset att han är optimistisk om att ett slutligt avtal med Kina är inom räckhåll, och att han planerar ett toppmöte för att underteckna det. Samtidigt utesluter han inte att förhandlingarna går i stöpet.

- Det kanske inte händer alls, förstås. Men jag tror att det kommer att hända och det kan ske ganska snabbt. Relationerna är toppen, säger presidenten.

Uttalandet görs efter flera dagars samtal i Washington med en besökande kinesisk delegation.

De positiva signalerna har fått världens börser att stiga. I Kina stängde Shanghais kompositindex på plus 5,6 medan ledande Europabörser stiger på bred front. USA-börserna öppnade också uppåt.

Rejäla framsteg

På söndagen meddelade Trump via Twitter att de tullhöjningar som hotade i månadsskiftet, alltså på fredag, inte blir av. Presidenten förlänger därmed den tre månader långa förhandlingsfrist som han och den kinesiske kollegan Xi Jinping enades om i december.

Som en kommentar till Trumps besked förklarade Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina att de senaste förhandlingarna "inneburit rejäla framsteg i specifika frågor".

Trump exemplifierade i sina inlägg på Twitter med "immaterialrätt, jordbruk, tjänster, valuta, med mycket mera".

I mars

"Förutsatt att båda sidor gör fortsatta framsteg planerar vi ett toppmöte för Kinas president Xi och mig på Mar-a-Lago för att slutföra ett avtal", skriver Trump.

De båda har träffats på Trumps helgställe Mar-a-Lago i Florida en gång tidigare, i april 2017. Och det nya mötet kan enligt den amerikanske ledaren alltså äga rum redan ganska tidigt i mars.

Höjda tullar och talet om handelskrig mellan de två jätteekonomierna har skakat världsekonomin det senaste året. Först när Trump och Xi träffades i Argentina den 1 december lugnade läget ner sig. De enades då om att frysa alla nya åtgärder i tre månader, alltså till mars, för att ge förhandlingsvägen en chans.

Rättad: I en tidigare utsänd text förekom felaktigheter angående vilken kinesisk börs som steg mest.