Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump har delat upp de nya tullarna på Kina-varor i två rundor. Arkivbild.

Trump slår till med nya Kina-tullar

President Donald Trump har lanserat en tvåstegsraket av nya USA-tullar på kinesiska varor. I en första runda drabbas 818 kinesiska varor för 34 miljarder av 25-procentiga tullar från den 6 juli. Samtidigt inleds förberedelser för en andra omgång.

När andra rundan kommer är oklart, men då handlar det om ytterligare 284 kinesiska varor värda 16 miljarder dollar. Sammanlagt blir det alltså enligt beslutet tullar på totalt 1 102 kinesiska varor för 50 miljarder dollar.

Mobiler och tv-apparater undantagna

Donald Trump tillägger att det blir ännu mer i framtiden om Kinas regering fullföljer sitt hot om att omgående svara med samma mynt.

- USA kan inte längre tolerera att vi förlora vår teknik och vår upphovsrätt genom orättvisa ekonomiska förhållanden, säger Trump.

Tullarna syftar enligt Trump till att förhindra kinesiska stölder av amerikansk teknik och upphovsrätt och ska enligt presidenten ses som ett skydd av amerikanska jobb.

Men mobiltelefoner och tv-apparater har undantagits från listan över varor som får nya tullar redan den 6 juli, rapporterar Reuters med hänvisning till USA:s handelsdepartement.

Kina har förberett sig

Från Kina har man redan förberett motåtgärder. De kommer att slå mot amerikanska företag som exporterar sojabönor, bilar, fryst kött och sprit.

- Vi kommer att reagera omedelbart och ta nödvändiga beslut för att skapa ett starkt skydd för våra rättigheter och intressen, säger Geng Shuang, talesperson på Kinas utrikesdepartement på en presskonferens.

Geng tillägger att de uppgörelser som träffats i handelsförhandlingar mellan Peking och Washington inte heller kommer att gälla om Trumpregeringen inför de väntade tullarna.

Shanghaibörsen har i skuggan av den eskalerade handelskonflikten mellan Trumpregeringen och Kina tappat 15 procent sedan januari och sjönk i fredagens handel till den lägsta nivån sedan hösten 2016.

Frédéric Cho, oberoende Kina-rådgivare, ser en risk för att tullbråket mellan världens två största ekonomier fortsätter eskalera efter Kinas motåtgärder med en ny omgång tullar från Trumpregeringen. Men han tycker inte det vi ser nu kan kallas ett fullskaligt handelskrig.

- Men det är på väg åt det hållet om det fortsätter så här. Det här är andra steget. Den första sanktionen kom i mars och riktade sig mot stål och aluminium.

Kan spilla över

Många bedömare såg en öppning för att tullbråket skulle ebba ut, när Kina och USA i maj kom överens om att dra tillbaka tullhoten som framförts, men denna kompromissväg sätts nu ur spel, befarar Frédéric Cho.

Han varnar för att konflikten skulle kunna spilla över till andra områden och resultera i en bojkott av amerikanska varor. Han säger sig även se tecken på stor irritation bland amerikanska företagare som kan få sämre förutsättningar att utvecklas i Kina till följd av tullkonflikten.

- Då kan man fråga sig om Trump och hans regering har tänkt igenom alla steg.

Många republikaner i kongressen är kritiska till tullbesluten och Trumps egna finansminister Steven Mnuchin har tidigare argumenterat för förhandlingar med Kina.