Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping vid G20-mötet i Osaka i Japan.

Trump om Xi-träffen: Ett utmärkt möte

USA:s president Donald Trump var entusiastisk efter sin haussade träff med Kinas president Xi Jinping vid G20-mötet i Japan. Handelskonflikten mellan de båda länderna har länge skuggat globala marknader.

Att handelsförhandlingarna ska återupptas bekräftas även från Peking, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina. Enligt Kina ska USA även ha gått med på att inte införa de nya tullar man hotat med – och de nya samtalen ska föras i en anda av "rättvisa och ömsesidig respekt".

Donald Trump verkade förtjust.

- Vi hade ett mycket bra möte med Kinas president Xi. Utmärkt, jag skulle säga utmärkt, sade han till journalister enligt ett utskick från Vita huset.

- Jag skulle säga att det gick bättre än jag förväntat mig och förhandlingarna ska fortsätta.

"Halkade till"

Vid träffen ska Xi ha sagt att han hoppas att USA kan behandla kinesiska bolag rättvist, och att Kina måste säkra sina egna intressen, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till Nya Kina.

Efter Trumps och Xis senaste samtal – även det på ett G20-möte i slutet av förra året – har flera förhandlingsrundor hållits om vilka regler som ska gälla för handeln mellan världens två största ekonomier. Men förhandlingarna ligger nu åter i träda, och Trump har hotat med nya tullar på varor till ett värde av 300 miljarder dollar om inte Kina gör eftergifter.

- Jag tycker faktiskt att vi var väldigt nära, och så hände något där det halkade till, och nu närmar vi oss, sammanfattar Trump det senaste halvårets försök till en handelsuppgörelse mellan Kina och USA.

- Men det vore historiskt om vi kunde nå en rättvis handelsdeal. Vi är helt öppna för det och ni är helt öppna för det, sade Trump när samtalet med Xi inleddes vid G20-mötet i Osaka.

I träda

Xi Jinping var mer nedtonad. Men han konstaterade att dialog är bättre än konfrontation. Kina är mycket exportberoende och Xi har varnat för den protektionistiska väg en del utvecklade länder slagit in på.

- Allt detta förstör den globala handelsordningen. Det påverkar också gemensamma intressen för våra länder, överskuggar fred och stabilitet över hela världen, sade han vid G20-mötet.

Inför toppmötet hade USA:s vicepresident Mike Pence ställt in ett tal som skulle ha hållits den 24 juni om mänskliga rättigheter i Kina, för att inte irritera Peking.

Stormaktsklubben G20 håller numera regelbundna toppmöten som ger unika möjligheter till kontakt mellan världens mäktigaste politiker. Mötet i Argentina i november–december 2018 var det 13:e och Osaka alltså det 14:e.