Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppgången på Stockholmsbörsen var bred. Arkivbild.

Trump och Draghi lyfte Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg på bred front, sedan ECB-chefen Mario Draghi flaggat för penningpolitiska stimulanser. Uppgången fick ytterligare draghjälp av nyheten om ett möte mellan USA:s och Kinas presidenter i nästa vecka.

Efter en skakig inledning med kursfall steg OMXS-index under dagen och stängde 1,4 procent upp, i linje med ledande Europabörser.

I ett tal på ett ECB-möte i Portugal utlovade Mario Draghi räntesänkningar eller stödköp om det behövs för att få fart på inflationen, vilket höjde börshumöret. Det dämpades inte trots ett oväntat dystert Zew-index för affärsklimatet i Tyskland i juni.

Uppgången tog ytterligare fart sent på eftermiddagen av beskedet från USA:s president Donald Trump om att han och Kinas president Xi Jinping ska träffas i samband med G20-mötet i nästa vecka. Nyheten ledde till globala börsuppgångar, efter stigande hopp om en lösning på handelskonflikten mellan de båda länderna.

Autoliv rusar

Av de 30 tungviktarna på Stockholmsbörsens storbolagslista OMX30 steg 27 bolag. Bäst av alla gick bilsäkerhetsföretaget Autoliv som rusade 5,1 procent. Även en rad verkstadsföretag gick bra, SKF steg 4,0 procent.

Mot strömmen gick storbanken Swedbank, vars aktie backade 1,2 procent efter beskedet om att två toppchefer i Estland stängs av med anledning av bankens internutredning om misstänkt penningtvätt.

Beskedet kommer inför onsdagens extra bolagsstämma i Swedbank, till vilken Göran Persson – socialdemokratisk statsminister 1996–2006 – nominerats till ny styrelseordförande. Swedbank-aktien har sedan SVT:s Uppdrag granskning i februari rapporterade om misstänkt penningtvätt med baltiska Swedbank-konton tappat drygt en tredjedel av sitt värde.

Uppåt i Europa

Volvos B-aktie steg 2,8 procent sedan bolaget bekräftat sin prognos och presenterat ett avtal med it-bolaget Nvidia om utveckling av förarlösa fordon och maskiner på en kapitalmarknadsdag i Göteborg.

Även de ledande Europabörserna steg. FTSE-index i London lyfte 1,2 procent, CAC 40-index i Paris ökade 2,2 procent medan DAX-index i Frankfurt klättrade 2,0 procent.