Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump säger att hans tullar har gett USA en starkare förhandlingsposition, mer investeringar och nya jobb. Arkivbild.

Trump: Nya besked om Kina-tullarna på väg

Marknaden bävar inför en ny omgång tullar på kinesiska varor som USA planerar. President Trump meddelar att han kommer lämna besked i frågan när börserna stänger på måndagen.

Shanghaibörsen föll till den lägsta nivån på nästan fyra år i måndagens handel, samtidigt som Kinas yuan tar stryk på valutamarknaden.

Turbulensen på marknaden följer på det att en högt uppsatt källa i Trumpregeringen till nyhetsbyrån Reuters i helgen flaggat för att det blir ännu en omgång USA-tullar på kinesiska varor.

Hotar med nya USA-tullar

På måndagen bekräftade Trump själv att han kommer att meddela nya beslut gällande tullarna i samband med att börserna stänger för dagen. Trump lovar "väldigt glada nyheter" tillägger att "det kommer bli massor med pengar i kistorna", skriver AFP.

Uttalandena kommer efter en serie Twitterinlägg, där den amerikanske presidenten går till implicit angrepp mot Kina.

"Om länder inte går med på rättvisa uppgörelser med oss kommer de att bli 'Tullade!'", skriver Donald Trump i ett inlägg på mikrobloggen Twitter.

Han tillägger att de tullar som USA hittills har infört har gett USA en stark förhandlingsposition, ett massivt inflöde av pengar och nya jobb utan att det på något märkbart sätt har höjt prisläget i USA.

I ett separat twitterinlägg påstår Donald Trump att tullar också har placerat USA:s stålindustri i fokus.

"Den har fått nytt liv, och blomstrar. Miljarder av dollar investeras i nya anläggningar överallt i landet!", skriver han.

Vill ha jämbördig dialog

Kina har flaggat för att de kommer att svara med motåtgärder om det införs nya USA-tullar. De hotar även med att inte delta i de samtal mellan Washington och Peking om handelsfrågor som USA:s finansminister Steven Mnuchin försökt få till.

- Vi har alltid vidhållit att det rätta sättet att lösa handelsdispyten är genom dialog och konsultation på en jämbördig bas med ömsesidigt förtroende och respekt, säger en talesman för Kinas utrikesdepartement på en pressträff i Peking.

Den nya omgången USA-tullar som planeras kommer enligt Reuters källa att handla om tioprocentiga tullar på kinesiska varor för 200 miljarder dollar. Elektronik, livsmedel, möbler, belysning, däck, kemikalier, plastprodukter, cyklar och bilbarnstolar är några av de produkter som berörs, enligt en preliminär lista som presenterades av USA:s regering i juli.

Sedan tidigare har USA infört tullar på kinesiska varor för 50 miljarder dollar. Det innebär att Trumpregeringen snart har lagt på nya tullar på nästan hälften av Kinas totala export till USA.