Euroclear har presenterat ny statistik angående aktiesparande. Arkivbild.
Euroclear har presenterat ny statistik angående aktiesparande. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Trots börsras – allt fler vill spara i aktier

Börsraset under 2022 hindrar inte att allt fler vill spara i aktier. Allra störst är suget hos kvinnliga sparare.

ANNONS
|

Med 1,5 månad innan årsskiftet ser 2022 ut att bli ett av de sämsta börsåren utvecklingsmässigt de senaste decennierna. Stockholmsbörsens OMXS-index är för närvarande ned drygt 22 procent efter 2021 års kraftiga uppgång.

Men trots nedgången fortsätter antalet enskilda aktieägare att öka enligt statistik från Sveriges värdepapperscentral Euroclear Sweden som TT tagit del av.

"Annorlunda beteende"

Under de inledande 9 månaderna tillkom 23 124 unika aktieägare, en ökning med 2,9 procent. Det totala antalet, drygt 2,7 miljoner, är nu det högsta sedan mätningarna inleddes i början av 2000-talet.

– Det här tyder på att man inte har sålt av som tidigare, utan ligger kvar på marknaden trots att förändringen varit negativ. Det är ett annorlunda beteende, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.

ANNONS

Vad det beror på är svårt att spekulera i, säger han, men pekar samtidigt på att det finns de som kliver in på marknaden när priserna är lägre.

– Det som är skillnaden är att från årsskiftet så har nedgången inte kommit i antalet aktiesparare utan den har ökat kontinuerligt.

40 procent kvinnor

Utifrån siffrorna syns också att antalet kvinnliga aktieägare ökar 1,3 procent (totalt 11 891) jämfört med 0,8 procent när det gäller manliga aktieägare. Andelen kvinnor som sparar i aktier uppgår nu till knappt 40 procent.

– Antalet kvinnor som äger aktier har ökat kontinuerligt sedan en bra bit tillbaka faktiskt. Även antalet män har ökat, men det som är intressant är att det är en större ökning procentuellt och antalsmässigt sett på kvinnor, säger Krister Modin.

Den dystra kursutvecklingen med fallande aktier märks också av i statistiken från Euroclear Sweden. Under de inledande 9 månaderna har privatpersoner sett omkring 500 miljarder i aktievärde gått upp i rök när det totala värdet uppgick till 976 miljarder kronor, en minskning med 33 procent sedan årsskiftet.

ANNONS