Riksgälden, med direktör Hans Lindblad, hanterar den så kallade Företagsakuten. Arkivbild
Riksgälden, med direktör Hans Lindblad, hanterar den så kallade Företagsakuten. Arkivbild Bild: Jessica Gow/ TT

Tre storbanker anslutna till Företagsakuten

Tre storbanker – Nordea, SEB och Swedbank – har valt att ansluta sig till den så kallade Företagsakuten, visar en förteckning från Riksgälden. Anslutningen innebär att företag kan ansöka om lån med statliga garantier från bankerna.

ANNONS

Möjlighet för banker och andra långivare att ansöka om att gå med i Företagsakuten, som öppnar dörren för statliga garantier till lån riktade till krisdrabbade företag, öppnades i slutet av förra veckan.

Förutom de tre storbankerna har ett dussin sparbanker anslutit sig. Handelsbanken, som är en stor aktör på lån till just små och medelstora företag, har ansökt om att få ansluta sig. Riksgälden har mottagit ansökan och behandlar den nu, meddelar Handelsbanken på torsdagskvällen.

Företagsakuten är en omstridd statlig stödåtgärd i coronakrisen, som enligt kritiker från näringslivet är för krångligt och förenat med för hårda villkor.

Alla företag utanför finanssektorn med säte och sin huvudsakliga verksamhet i Sverige – allt från enskilda firmor till börsbolag – får ansöka om de garanterade lånen, där Riksgälden går in och tar 70 procent av risken medan den utlånande banken står för resterande 30 procent.

ANNONS

Akuten kommer enligt nuvarande plan att erbjuda treåriga garantier under tre månader: april–juni. Och de ges bara om lånen som garanteras går till företag som drabbats av coronakrisen, men som i övrigt kan beskrivas som livskraftiga.

Enligt Malin Hasselblad Wennström, pressansvarig på Riksgälden, har ett 60-tal banker och kreditinstitut ansökt om att gå med i Företagsakuten. Och för de anslutna bankerna uppgår den samlade ramen av garanterade lån till 31 miljarder kronor.

Rättelse: I en tidigare version var Malin Hasselblad Wennströms namn och titel felaktigt återgivna.

Företagsakuten är ett nytt garantiprogram, där Riksgälden ställer ut kreditgarantier så att i första hand små och medelstora företag i Sverige som drabbats av coronakrisen kan få nya lån eller refinansiera sig när befintliga lån löper ut.

Formellt kan alla företag, oavsett storlek, ansöka om lånen. Alla branscher utom finansiella företag omfattas av garantin.

För att få garanterade lån måste företagen klara en kreditprövning och kunna visa att verksamheten var livskraftig innan krisen slog till. Ansökan om att få ett statligt garanterat lån lämnas in till företagets bank.

Låntagarna får, om de tar garanterade lån, inte besluta om några nya bonusar eller rörlig ersättning till ledande befattningshavare. Men det råder inget förbud mot utdelningar.

Företagsakutens totala ram för garantier ligger just nu enligt riksdagsbeslut på 100 miljarder kronor, vilket kan jämföras med den årliga företagsutlåningen i Sverige på flera tusen miljarder kronor.

Källa: Riksgälden

ANNONS