Många vill bygga vindkraftverk, men tillstånd ges inte. Arkivbild.
Många vill bygga vindkraftverk, men tillstånd ges inte. Arkivbild. Bild: Paul Kleiven/NTB/TT

Trög utbyggnad av vindkraft

Intresset för att bygga svensk vindkraft är rekordstort, men en mycket liten andel får tillstånd att byggas, enligt Svensk vindenergi.

ANNONS

Svensk vindenergi för varje kvartal en sammanställning över beställda vindkraftverk och projekt som fått tillstånd. Det visar sig att de som får tillstånd blir en allt mindre del.

Och det stryper nybyggnadstakten. Enligt organisationen kom det inte in en enda beställning av vindkraftverk från vindkraftsägarna under andra kvartalet. Det finns mål för utbyggnaden, men de kommer att bli svåra att nå, enligt Svensk vindenergi.

Enligt branschorganisationer ligger marknaden på för att få bygga, men tillståndsgivningen sätter stopp. Projekt som skulle kunna ge el om kanske två till fyra år blir inte av, och det är allvarligt, enligt organisationen.

"Det är mycket illavarslande att det blivit svårare och tar längre tid att få tillstånd. Politiken behöver samlas snarast för att röja hinder för ny elproduktion. Det är svensk konkurrenskraft som står på spel", skriver Daniel Badman, vd på Svensk vindenergi i ett pressmeddelande.

ANNONS

Svensk vindenergi föreslår tre åtgärder för att underlätta energiomställningen: nya myndighetsinstruktioner som klargör att klimatmålen och klimatlagen är prioriterade, anpassad tillståndsprocess så att bara en kontakt behövs och ett incitament för kommuner att medverka till utbyggnad.

ANNONS