Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Tjuvkika på Stordalens nya jättehotell i Mölndal

Mitt under andra coronavågen öppnar Petter Stordalens Quality Hotel Weaver i Mölndal. Med 21 våningar och 370 rum är det hans största hotellbygge i Göteborgsområdet sedan Posthotellet. Och drömmarna slutar inte där.
– Vi driver en rolig fråga, och det är att kunna få se Paddanbåtarna gå hela vägen och lägga till här i Mölndal, säger hotellets vd Sara Lake.

Coronapandemin har i stort sett fått hela Göteborgs hotellverksamhet i gungning. Den genomsnittliga beläggningsgraden för hotellen minskade från 68,5 procent 2019 till 35 procent för helåret 2020, enligt Göteborg & Co:s preliminära statistik.

LÄS MER: Norske hotellkungens hotell till Västerport

LÄS MER: Stordalen om hotellets höjd: "För att utveckla en stad måste man bygga"

Petter Stordalens 21 våningar höga landmärke, Quality Hotel Weaver i Mölndal, rullar dock på och kommer att öppna enligt plan den 15 mars.

– Här ska receptionen stå, här står silversoffor ännu så länge. Och även om man kanske inte tror det går allt exakt enligt plan och kommer att vara klart till öppningen, säger Sara Lake, hotellets vd.

Hotellet hyllar Mölndals textilindustri

Men det blir inte helt som man tänkt sig. Mitt i en pandemi kommer en galaöppning inte på fråga, utan får bli en mer lågmäld entré.

– Första spadtaget var hösten 2018 när Petter Stordalen var här och grävde ner sin tidskapsel med jordgubbsfrön under hotellet. Det är ett projekt som har gått fantastiskt bra. Vi vet också att vi öppnar i tider där vi inte reser så mycket och att det kommer att vara en lugnare period första tiden, säger Sara Lake.

Ytorna är stora och ljusa, med högt till tak och stora fönster mot alla väderstreck. Lobbyn ger en katedrallikande känsla, fast det i själva verket är mer av en hyllning till den anrika textilindustrin som en gång i låg i området. Där av namnet, The Weaver (vävaren).

Det går också igen i inredning och färgval, där områdets gamla linfärgarfabrik har fått sätta färgtemat på tapeter och mattor. Och över fönstren löper, om inte en röd tråd, så ett vitt mönster av tråcklade stygn.

På gatunivå ska det också bli en stor bar, en område för shuffleboard och brädspel där familjer och kompisgäng kan samlas, och ett stort luftig brasseri, med tillhörande uteplats där det ska serveras fransk och svensk mat.

Sara Lake, vd för det nya hotellet i Mölndal. Bild: Anders Ylander
Sara Lake, vd för det nya hotellet i Mölndal. Bild: Anders Ylander

Konferenser och banketter får vänta

Andra våningen är ett stort konferensplan, med mindre konferensrum och en stor bankettsal med plats för 500 personer.

– Konferenser får vi vänta på ett tag till. Men vi har byggt en fin våning för dem, säger Sara Lake, och berättar att man inför sommaren kommer att bygga upp Vings barnkoncept av Lollo och Bernie-land här, för barnfamiljerna är en av de stora målgrupperna man vänder sig till.

– Liseberg är viktigt för oss och för hela Göteborg som sommarstad. Det är en av huvuddestinationerna och Liseberg är jättenära. När vi får mötas igen är det här ett hotell där man kan ha många olika former av konferens och möten. Men pratar vi helger så talar vi mycket barnfamiljer, sport och grupper. Vi har också ett jättefint naturområde alldeles här bakom som heter Safjället, säger hon.

Vill öppna vattenvägen för Paddanbåtarna

Närheten till Liseberg, har också gjort att man har börjat driva frågan om att göra Mölndalsån farbar, så att Paddanbåtarna ska kunna gå hela vägen och lägga till både hos hotellet, Liseberg och kommande museet World of Volvo.

– Drömma kan man ju alltid göra, säger Sara Lake.

Att Quality Hotel Weaver har en stark familjeorientering märks också på att 170 av de 370 rummen är familjerum, där det finns utfällningsbara extrasängar i väggarna.

Högst upp i hotelltornet finns också två sviter och en enskild terrass med svindlande utsikt.

Petter Stordalens hotellimperium blöder

Nordic Choice Hotels har fler än 100 hotell.

I fjol omsatte kedjan 6,5 miljarder norska kronor, mot 11,5 miljarder norska kronor 2019. En minskning med 43 procent, enligt norska Dagens Naeringsliv.

Det totala underskottet för hotellkedjan är ännu okänt.

Dock har Petter Stordalen tvingats att sälja flera stora hotell under coronapandemin; Femstjärniga Skt Petri i Köpenhamn och Clarion Amaranten i Stockholm. Han har också försatt Comfort Hotel i Stavanger i konkurs.

Göteborgs hotellnäring förlorade nära två miljarder kronor i fjol, vilket är ett intäktsbortfall på 60 procent.

Samtidigt har Quality Hotel Weaver-projektet kostat över en halv miljard att bygga. En fastighet som hotellkedjan hyr av Husvärden.

Hur resonerar ni kring detta att öppna ett stort hotell och landmärke – mitt i andra coronavågen?

– Så är det. Men vi har förbundit oss att öppna, och då ska vi göra det på ett väldigt bra sätt. Vi har tagit oss igenom en stor del av pandemin och vi ser att vi är på väg in i någonting annat under det här året. Exakt när vet vi inte ännu, det beror på vaccinet och samhället i stort. Men vi vet att det vänder och det här året är då vår bransch kommer att växa tillbaka, säger Sara Lake.