Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.

Telekomchefer ser risk att 5G försenas

Politikerna behöver sätta ner foten när det gäller att upprätthålla säkerheten i telekomnätverken, anser Ericssons vd Börje Ekholm. Enligt honom riskerar Europa redan att hamna rejält på efterkälken när det gäller 5G-teknik.

ANNONS
|

Det talas om att 5G kommer att vara en viktig nyckel i den framtida infrastrukturen. Asien och Nordamerika ligger i framkant när det gäller utbyggnaden.

Nu lyfter europeiska telekomjättar sin oro för att Europa kan hamna långt efter ledarna när det gäller 5G.

Risk för försening

- Det finns en verklig sådan risk, säger Börje Ekholm i samband med en press- och analytikerträff på mobilmässan i Barcelona på måndagen.

ANNONS

Höga avgifter, osäkerhet gällande tillgång till spektrum, som krävs för snabba trådlösa nätverk, samt hård reglering sätter käppar i hjulen.

- Problemet i Europa är framför allt ett generellt investeringsproblem och hur attraktivt det är att investera i 5G i Europa, säger Börje Ekholm.

Nokias vd Rajeev Suri ser samma risker. Han kallar marknaden "överreglerad".

- Jag tror att 5G blir försenat i Europa, säger han till CNBC.

Politiskt beslut

Börje Ekholm passade på att nämna den pågående debatten kring säkerhet och integritet i mobilnäten i sitt tal, men ville inte ge sin syn på saken. Han vände sig i stället till politikerna.

- Ericsson har ingen åsikt om det och vi ska inte ha det. Det är upp till varje nation att besluta om sin policy, säger Börje Ekholm.

ANNONS

Samtidigt säger han att Ericsson märker att debatten skapar en osäkerhet hos bolagets kunder som har kapital investerat i nätverken.

Nokias Rajeev Suri säger som flera andra att bolaget följer utvecklingen noggrant.

- Vi kommer att vara där för våra kunder när de behöver oss, säger Suri till CNBC, och fortsätter:

- Allt jag kan säga är att säkerheten inte kommer att vara förhandlingsbar i 5G.

TT

ANNONS