TCO:s ordförande Eva Nordmark har ett budskap till statsminister Stefan Löfven (S) som besöker TCO:s kongress. Arkivbild.
TCO:s ordförande Eva Nordmark har ett budskap till statsminister Stefan Löfven (S) som besöker TCO:s kongress. Arkivbild.

TCO: Medelklassen hukar under låga tak

Arbetslöshet kan kosta en medelklassfamilj drygt 12 000 i månaden. Sjukdom landar på cirka 10 000 kronor i lägre inkomst. Allt fler inkomsttagare får huka under lägre försäkringstak.

ANNONS
|

Tjänstemännens fackliga paraplyorganisation TCO har länge drivit på för högre tak i statens ersättningssystem. Lagom till förbundskongressen och att statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på har TCO tagit fram en rapport som visar att allt fler arbetstagare, även i lägre inkomstklasser, får se taken i de statliga inkomstförsäkringarna bli allt lägre i förhållande till lönen.

Orsaken till att taket i a-kassan halkar efter är att det saknas en årlig indexering, det krävs alltså aktiva politiska beslut från politikerna, beslut som tas ganska sällan. Taket i sjukförsäkringen följer visserligen inflationen, men lönerna stiger oftast snabbare, varför även sjuklönen tappar i värde över tid.

ANNONS

Mindre än hälften

A-kasseersättningen vid arbetslöshet ligger på 80 procent av lönen de första 100 dagarna, men det gäller bara upp till en lön på 25000 kronor i månaden (taket). Den som exempelvis tjänar 40000 kronor i månaden får av staten därmed ut bara 50 procent i a-kassa vid arbetslöshet. TCO har satt ihop en medelklassfamilj där föräldrarna tjänar 35000 respektive 25000 i månaden för att räkna på effekterna av arbetslöshet, sjukdom och föräldraledighet. En snittlön på arbetsmarknaden ligger runt 34000 kronor.

Om den som tjänar bäst blir arbetslös försvinner drygt 12000 kronor i månaden i disponibel inkomst. I sjukdomsfallet tappar familjen 10000 kronor och vid föräldraledighet lite över 6000 kronor, beroende på att taket i dessa försäkringar ligger högre.

Smiter undan

Men merparten av löntagarna är tilläggsförsäkrade via facket. Strax under 90 procent av LO-medlemmarna och över 90 procent bland medlemmarna i tjänstemännens fackförbund har sådana försäkringar. Då stannar den ekonomiska smällen för barnfamiljen på 7200 kronor i månaden vid arbetslöshet. I motsvarande mån täcker vissa fackförbunds försäkringar upp ungefär halva bortfallet vid sjukdom, lite mindre vid föräldraledighet.

- Genom kollektivavtalade ersättningar och inkomstförsäkringar toppas inkomsterna upp. Men det innebär inte att staten kan smita från sitt ansvar, säger Eva Nordmark.

ANNONS

TT

Fakta: Tak i försäkringarna*

Taket i a-kassan slås i vid en månadslön på cirka 25000 kronor i månaden. Däröver faller alltså ersättningen från 80 procent av den tidigare inkomsten. A-kassa som mest cirka 20000 kronor i månaden.

Taket för ersättning med sjukpenning går vid en månadslön på cirka 31000 kronor i månaden. Sjukpenning ger cirka 23700 kronor som mest.

Vid ersättning från föräldraförsäkringen är motsvarande tak en månadslön på cirka 38200 kronor i månaden. Därmed får man cirka 29700 kronor i månaden som mest.

*Ersättningarna avser enbart de statliga. Inkluderar inte eventuella tilläggsförsäkringar från facket.

Källa: TCO

ANNONS