Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Volvos Drive Me-projekt är en av sakerna som uppmärksammas i en internationell undersökning där Sverige kommer högt när det gäller självkörande fordon. Bild: Henrik Björnsson
Volvos Drive Me-projekt är en av sakerna som uppmärksammas i en internationell undersökning där Sverige kommer högt när det gäller självkörande fordon. Bild: Henrik Björnsson

Sverige redo för självkörande bilar

Många aktörer inom självkörande teknik, men inte lika bra på lagstiftning. Sverige kommer fyra i en internationell undersökning över vilka länder som är redo för fordon utan förare.

Det är revisions- och konsultjätten KPMG som undersökt 20 viktiga länder och vilken beredskap de har för den revolution som pågår inom autonom fordonsteknologi.

Utifrån fyra områden – politik och lagstiftning, teknologi och innovation, infrastruktur samt konsumentacceptans – har konsultföretaget skapat ett index.

Och Sverige kommer högt upp på listan. Det som gör att vi förtjänar plats fyra på listan är att vi i förhållande till vår storlek har den högsta andelen av företag som sysslar med självkörande fordon, att det investeras mycket i denna teknik och att vi allmänt har en hög beredskapen för tekniken.

Volvo drar upp

I undersökningen nämns Volvo Cars samarbete med bland andra Autoliv. Vi har också en hög andel elektriska fordon i förhållande till befolkningen – den autonoma tekniken och elektrifiering rör sig parallellt. Vi är dock inte lika bra på patent när det gäller tekniken, vilket drar ned betyget något.

Vi hamnar också bra till när det gäller infrastruktur.

Ser man till lagstiftning och politik är vi allmänt bra förberedda enligt undersökningen, men hamnar sämre när det gäller specifika frågor kopplade till den självkörande fordonstekniken.

Högst upp på listan hamnar dock Holland, ett land utan egna framstående fordonsmärken. Anledningen till att Holland toppar är att det finns en bred acceptans för elbilar, god tillgång på laddstationer, ett bra kommunikationsnät samt planer på ett storskaligt test av en självkörande fordonsflotta.

Fakta: Länders beredskap för autonoma fordon*

1. Holland

2. Singapore

3. USA

4. Sverige

5. Storbritannien

6. Tyskland

7. Kanada

8. Förenade Arabemiraten

9. Nya Zeeland

10. Sydkorea