Transparency International varnar för en ökad risk för korruption i Sverige. Coronakommissionen, som inte har fått ta del av vissa av regeringens handlingar för att granska pandemihanteringen, är ett av exemplen. Arkivbild.
Transparency International varnar för en ökad risk för korruption i Sverige. Coronakommissionen, som inte har fått ta del av vissa av regeringens handlingar för att granska pandemihanteringen, är ett av exemplen. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Sverige ett av världens minst korrupta länder

ANNONS

Sverige klättrar upp till en delad andraplats med Norge och Singapore i Transparency Internationals årliga korruptionsindex för 2021, skriver Dagens Nyheter.

Samtidigt varnar organisationen för en ökad risk för korruption i både offentlig och privat sektor i Sverige. Coronakommissionen och misstankar om mutbrott mellan Vårdexpressen och tjänstemän i Region Skåne är två exempel. Att svenska storbolag som Ericsson och Telia dessutom finns i USA:s topp-tio-lista över utdömda sanktioner från amerikanska myndigheter och att svenska banker brister i sitt penningtvättsarbete är två ytterligare.

Med sin andraplats 2021 har Sverige fått en högre placering än tidigare men har däremot samma poäng som året innan, 85 av 100 möjliga. Länder poängsätts från noll till 100 utifrån åtta delindex om hur befolkningen upplever risken för korruption.

ANNONS
ANNONS