Trots att Alverbäcks blommor har 60 säsongsanställda så hoppar ibland både vd:n Håkan Alverbäck och hans dotter Amanda Alverbäck, som arbetar med hr-frågor, på företaget, in och plockar tulpaner.
Trots att Alverbäcks blommor har 60 säsongsanställda så hoppar ibland både vd:n Håkan Alverbäck och hans dotter Amanda Alverbäck, som arbetar med hr-frågor, på företaget, in och plockar tulpaner.

Svenskodlade tulpaner leder ligan

Högsäsongen är här. I takt med att svenskarna frossar så odlas också allt fler tulpaner här. Tiden när holländsk import dominerade tulpanutbudet i butikerna är sedan länge förbi.

ANNONS
|

Gröna hav fulla av spänstiga knoppar böljar under växthusens tak. Håkan Alverbäck rör sig vant genom gångarna i odlingen på Ekerö utanför Stockholm. Här driver familjeföretaget Alverbäcks Blommor bland annat upp 28 miljoner tulpaner per år.

Just tulpansäsongen är lång – med odling av drygt 80 olika sorter för olika smaker och tidpunkter.

- Det är framförallt de rosa tonerna som är viktiga, det är vårkänslor! Sen har man rött till jul och gult till påsk, säkra kort, säger Håkan Alverbäck. Dottern Amanda Alverbäck, också involverad i företaget, flikar in:

ANNONS

- Till hösten är det mycket orangea tulpaner.

Holländsk lök

Svenskarna gillar tulpaner, och den inhemska tulpanodlingen ökar för varje år. Enligt Jordbruksverkets statistik skördades 151 miljoner svenska tulpaner år 2017. Tre år tidigare låg siffran på knappt 142 miljoner. I år kommer det att bli runt 160 miljoner, säger Robert Henriksson, ordförande för Blomsterlöksgruppen inom LRF Trädgård, till TT.

Enligt Blomsterlöksgruppen är runt 80 procent av de tulpaner som säljs i Sverige numera svenskodlade. Blomman må vara uppdriven här – men annat är det med löken. För även om svenskodlat leder ligan på vår inhemska marknad, så är blommans lök faktiskt fortfarande från Nederländerna.

Några mindre försök att odla egen blomsterlök har visserligen gjorts i södra Sverige, men fortsatt import verkar vara svår att undvika, enligt Robert Henriksson.

- De har kommit så lång i Holland, och har sådant bra klimat att vi inte klarar av att odla lökarna på ett konkurrensmässigt sätt, säger han.

ANNONS

Liv i bukett

Just nu är det bråda tider ute hos landets tulpanodlare. På Alverbäcks plockas och packas tulpaner stjälk för stjälk, och körs sedan ut till butiker i främst Mälardalen och Stockholmsområdet. Man odlar även andra blommor, men just tulpanen är särskilt viktig för familjeföretaget.

- Ja, omsättningsmässigt är 65 procent av pengarna från tulpaner, säger Håkan Alverbäck.

Mycket av arbetet i odlingen sker manuellt. Företaget har 60 säsongsanställda under högsäsong. Tulpanerna kyls och drivs upp för att sedan plockas och packas för hand, stjälk för stjälk. Det handlar om att hantera tulpanen rätt, tycker Amanda Alverbäck.

- Det kan inte en maskin göra, med den känsla som vi gör.

- Det är nog allt liv du får i en bukett, du köper i knoppigt stadium och ställer hemma och så ser du förvandlingen, säger hon och fortsätter:

ANNONS

- Blomman utvecklar sig, visar färg, blommar ut...

TT

Fakta: En svensk favorit

Sverige är det land i världen som konsumerar flest tulpaner per invånare.

Ungefär åtta av tio sålda tulpaner i Sverige har också odlats här, enligt LRF Trädgårds Blomsterlöksgrupp.

En stor inhemsk produktion – och i år ser siffran ut att hamna på uppemot 160 miljoner tulpaner, enligt Blomsterlöksgruppen.

Enligt Jordbruksverkets statistik är tulpaner den värdemässigt största grödan bland växthusodlade prydnadsväxterna i Sverige – följd av pelargoner, petunia, amaryllis i kruka samt penséer.

Tulpaner utgör nästan 25 procent av det totala värdet för prydnadsväxter i växthus.

Om blomman är svenskodlad är dess lök dock importerad från Nederländerna.

I landet finns tretton stora odlare som odlar enligt märkningen Svenskt sigill. Tulpaner odlas på många håll: På Kriminalvårdsanstalten i Tygelsjö utanför Malmö får internerna ägna sig åt tulpaner.

Källa: Tulpanguiden.se, LRF Trädgårds Blomsterlöksgruppen, Jordbruksverket , fransverige.se

Fakta: Få tulpanerna att hålla en vecka

För att lyckas behålla tulpanen fräsch så behöver de två saker – kyla och vatten! Här är Håkan Alverbäcks tips frö att hålla blomman fräsch i en hel vecka:

Köp bara saftspända tulpaner. Kontrollera så att det finns vatten i hinken som tulpanerna står i ute i butik.

Snitta om stjälken när du kommer hem. Färsk snittyta rakt av, klipp eller skär med kniv.

Behåll förpackningen på hemma ett tag så att tulpanerna får stadga upp sig. Arrangera sedan som du vill i vas.

Häll kallt vatten i vasen. Och glöm "brus". Ingen magnecyl och lägg inte in en kopparpeng. Tulpaner ska bara ha rent vatten.

Byt vatten efter ett par dagar, och snitta om stjälkarna.

Under nätterna ska buketten förvaras svalt. Ställ den intill en dragig balkongdörr, eller varför inte i kylskåpet. Undvik dock minusgrader!

Källa: Håkan Alverbäck, vd för Alverbäcks Blommor

ANNONS