Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Saab kritiserar marinens köp av ledningssystem från Israel. På bilden HMS Visby under en internationell ubåtsjaktsövning i Stockholms skärgård tidigare i år.

Svensk försvarsaffär med Israel kritiseras

Marinen köper ett nytt ledningssystem från ett israeliskt företag, enligt Dagens industri. Försvarskoncernen Saab kritiserar köpet och har överklagat upphandlingen till förvaltningsrätten i Stockholm.

Affären med det operativa och taktiska systemet har gjorts upp mellan Försvarets materielverk (FMV) och israeliska Elbit Systems. Ordersumman är på 229 miljoner kronor och kontraktet ska undertecknas inom kort, skriver DI.

Men i fredags överklagade Saab beslutet i FMV:s upphandling.

- Vi har valt att överklaga beslutet då vi menar att ett antal avsteg har gjorts, bland annat har tilldelningen av kontraktet skett till ett annat företag än det som har begärt att få lämna anbud, säger Saabs kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson till tidningen.

Han är samtidigt kritisk till att svenska staten gör ett så strategiskt inköp i Israel, men inte tillåter svensk försvarsindustri att exportera till landet.