Succémässa. Designern Sabina Grubbeson hamnade i rampljuset på möbelmässan i Stockholm. ”Det sades många fina ord om mitt arbete som någon menade var ett lyft för hela branschen”.
Succémässa. Designern Sabina Grubbeson hamnade i rampljuset på möbelmässan i Stockholm. ”Det sades många fina ord om mitt arbete som någon menade var ett lyft för hela branschen”.

Svensk designproduktion gjorde succé på mässa

En fantastisk och helt omtumlande vecka! Designern Sabina Grubbeson var helt lyrisk efter hemkomsten från Möbelmässan i Stockholm som utvecklades till en succé både för henne och företaget Belysningsfabriken Konsthantverk som fick mycket uppmärksamhet.

ANNONS
|

Belysning, möbler, textil. Allt handlar om design för Sabina som också jobbar som konsult, bland annat åt det skånska företaget Belysningsfabriken Konsthantverk i Tyringe.

– Mitt roligaste arbete hittills. Jag är väldigt stolt över resultatet och på möbelmässan fick vi ett kvitto på att vi hittat rätt med ett helt nytt sortiment, säger hon.

För tre år sedan blev Sabina egen företagare, detta efter en tioårig karriär hos Belid i Tångaberg.

– Belysningsfabriken Konsthantverk trodde på mig och mina erfarenheter från belysningsindustrin.

Uppdraget var tydligt; det gällde att blåsa nytt liv i det hundraåriga företaget och fräscha upp sortimentet.

– Idag är det mesta nytt och jag tycker det är väldigt positivt att man valt att behålla produktionen i Sverige och Skåne. På sätt och vis kan man säga, att jag varit med att rädda svensk industri. Det är roligt! tycker jag.

ANNONS

Belysningsfabriken Konsthantverk var på åttiotalet en stor industri med 60-talet anställda. På senare år har man dock fört en tynande tillvaron med sjunkande försäljningssiffror.

– Företaget marknadsförde sig dåligt och berättade inte om sina fantastiska hantverkskunskaper.

De senaste två åren har Sabina ägnat mycket kraft åt varumärkesprofilering. Ny organisation har skapats och en marknadsplan har tagits fram.

– Tillsammans har vi skapat ett nytt varumärke och familjeföretagets ägare har investerat i ny produktion. Alternativet hade varit att gå i graven …

När hon tog sig an uppgiften att försöka lyfta företaget ur anonymiteten ställde hon vissa krav.

– En förutsättning för mitt engagemang var att inte bara sortimentet förnyades utan att vi skulle arbeta med helheten, det vill säga hur man upplever företaget i sin helhet. Företaget jobbar med toppkvalitet och är underleverantör för flera kända varumärken och offentliga projekt för inredare och arkitekter, hotell och restauranger. Fina referenser som man naturligtvis ska berätta om och använda i sin marknadsföring.

I samband med den nyligen avslutade möbelmässan, Stockholm Furniture Fair och Nordic Light, fanns Belysningsfabriken Konsthantverk med i egen monter skapad av Sabina.

– Vi fick fantastisk uppmärksamhet och för mig var det väldigt roligt att få visa hur jag jobbar och vad jag kan göra som designer.

ANNONS

– Marknaden hungrar efter det äkta, allt behöver inte vara massproducerat i Kina. Vi visade att det går att tillverka i Sverige och många överraskades över att vi har högkvalitativt hantverk i industriell produktion. Kunskaperna finns här men jag anser också att man ska ta hjälp när det behövs – allt klarar man inte själv.

Belysningsfabriken Konsthantverk har fått en rad beställningar från spännande butiker och showrooms. För Sabinas del fortsätter äventyret redan om ett par veckor då hon visar sin design i samband med en visning i Stockholm för speciellt inbjudna.

Skånskt lyft. Belysningsfabriken Konsthantverk går en ny vår till mötes sedan verksamheten omorganiserats och ett helt nytt sortiment skapats av varbergsdesignern Sabina Grubbeson.

ANNONS