Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Svårt för regeringen att rädda pensionsförslag

Regeringen erbjuder sig att skruva i förslaget om pensionstillägg för dem med lägst inkomster för att få riksdagen med sig och rädda vårändringsbudgeten. Men oppositionen har sitt eget förslag, och lockas inte av regeringens trevare.

ANNONS

– Jag hoppas verkligen att vi kan komma överens, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Han säger, efter ett möte i riksdagens pensionsgrupp, att regeringen försöker ta fasta på en del av de invändningar som oppositionen har haft mot förslaget om ett skattefritt garantitillägg för pensionärer med lägre inkomster.

Det är ett förslag som Vänsterpartiet tog fram grunden till och hade som villkor för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Det finns med som skarpt förslag i regeringens vårändringsbudget, som lever farligt.

– Vi har lagt ett utkast till kompletteringar på bordet för att komma till rätta med de punkter där oppositionen haft kritik, bland annat när det gäller marginaleffekter, säger Shekarabi.

ANNONS

I utkastet finns också öppningar för att sänka skatten för en del pensionärer. Oppositionen vill sänka skatten för alla pensionärer.

– De har putsat lite på sitt eget förslag, säger Mats Persson, som talar för Liberalerna i pensionsgruppen.

Persson tror, i grunden, inte att en uppgörelse är möjlig.

Nytt möte väntar

Ett nytt möte är dock tänkt att hållas under onsdagen. Samtidigt är tiden mycket knapp, vårändringsbudgeten ska beslutas om två veckor.

– Jag kan konstatera att det förslag som vi har lagt är bättre än det som vi hittills har fört samtal med regeringen om, säger Hans Eklind, som företräder Kristdemokraterna.

Eklind syftar på det förslag om höjda pensioner för alla, med höjd garantipension och sänkt skatt bland annat, som Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna lagt fram.

En annan källa i oppositionen säger att man fortfarande står långt ifrån varandra. Grundproblemen med regeringens förslag inte är lösta. Det gynnar inte personer som arbetat hela livet jämfört med dem som inte gjort det.

Tyngsta förslaget

Garantitillägget är ett av de viktigare och mest kostsamma förslagen i regeringens vårändringsbudget. Det ska ge cirka en miljon pensionärer med månadsinkomster upp till cirka 14 000 kronor mer pengar. Mest får den halva miljon pensionärer som har upp till cirka 11 000 kronor i månadsinkomst – 1 000 kronor skattefritt i månaden. Det trappas sedan av upp till inkomster på runt 14 000 kronor.

ANNONS

Men förslaget riskerar att falla i riksdagen på grund av motförslaget från M, KD, SD och L.

Centerpartiet kräver att de fem partierna i pensionsgruppen ska komma fram till någon slags kompromiss. I pensionsgruppen ingår S, M, KD, L och C.

– För vår del är det viktigt att vi håller ihop pensionsgruppen och att vi landar i en uppgörelse mellan de fem partierna som under 25 års tid varit garanten för höjda och stabila pensioner nu och i framtiden, säger Centerledaren Annie Lööf i en kommentar.

Men ett problem med det nu är att de tre partierna som inte är med i pensionsgruppen, V och MP samt SD har varit med och förhandlat fram de båda sidornas förslag. V och MP med regeringen och SD med M, KD och L. Det försvårar en uppgörelse inom pensionsgruppen.

Ingen försening

Oppositionens förslag skulle ge utfall på pensionärernas konton i oktober och lite mer nästa år. Regeringens, V och MP:s förslag innebär en höjning redan från augusti, månaden före riksdagsvalet.

– Det viktiga är att pensionärerna får sin höjning så fort som möjligt och på en hög nivå. Men vi är öppna för att göra justeringar för att orimliga effekter inte ska uppstå, säger Ardalan Shekarabi.

ANNONS

Fakta: Pensionsgruppen och förslagen

I pensionsgruppen sitter Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna.

Det var de fem partierna som gjorde upp om det nya pensionssystemet på 1990-talet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som regeringen har förhandlat fram garantitillägget med utifrån V:s ursprungsförslag, är inte med i gruppen.

Inte heller Sverigedemokraterna, som tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stödjer det alternativa förslag om höjda pensioner som kan vinna över regeringens i riksdagen.

Det försvårar en uppgörelse.

Fakta: Regeringens trevare

Regeringen har justerat och lagt till några delar i sitt utkast till förslag för överenskommelse om garantitillägg.

Det genomförs som tänkt i augusti men läggs från årsskiftet in i garantipensionen. Ska innebära ett pensionärer med de lägsta inkomsterna får en pension på drygt 10 000 kronor i månaden.

En utredning ska föreslå en så kallad gas i pensionssystemet som ska ge högre pensioner men den ska också utreda en höjning av inbetalningarna, avgifterna, till systemet.

Regeringen lovar att lägga fram ett förslag om sänkt skatt för personer över 65 år som fortsätter att jobba. Det ska locka fler att jobba längre.

ANNONS