Många resenärer möttes av inställda avgångar på måndagen, efter det att SAS-piloter gått ut i strejk. Något som har väckt ilska bland semesterfirare. Arkivbild.
Många resenärer möttes av inställda avgångar på måndagen, efter det att SAS-piloter gått ut i strejk. Något som har väckt ilska bland semesterfirare. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Strejkexpert: Bättre läge för piloterna nu

Allmänhetens inställning till piloternas krav kan vara avgörande för hur SAS-konflikten slutar. Att strejken inte handlar om löner denna gång kan förbättra piloternas chanser, menar strejkexperten Christer Törnqvist.

ANNONS

Många resenärer var på väg mot flygplatsen och semestern när de nåddes av strejkbeskedet i måndags.

– Sommaren, när det är som mest resenärer, känns som fel tidpunkt, de borde kunna hitta en överenskommelse, sade Thelma Thörnblom till TT i måndags, efter det att resan till Kreta just blivit inställd.

Samtidigt riktas mycket ilska och frustration mot de strejkande piloterna i Svensk pilotförenings sociala medier.

Det skräds inte med orden i kommentarsfälten: "Så själviskt av piloter att medvetet strejka när flest vill resa" och "Tack för att ni sabbar semestern och för att ni hjälper till att sänka bolaget", lyder några utvalda inlägg.

ANNONS

Men andra står bakom de strejkande piloterna.

"Respekt till er! Kämpa på trots ignoranta idioter som attackerar er!", "Stå på er!" och "Ni gör helt rätt som strejkar, ni är värda att behandlas med respekt", går det också att läsa bland kommentarerna.

Kan få större sympati denna gång

Den senaste SAS-strejken var 2019, då piloterna krävde högre löner. Det gav inte så mycket sympatier hos allmänheten, eftersom piloterna redan ses som en högavlönad grupp, enligt Christer Törnqvist, universitetslektor i företagsekonomi och strejkforskare vid högskolan i Skövde.

Nu handlar strejken i stället om att piloterna anser att SAS har åsidosatt återanställningsrätten i kollektivavtalet då flygbolaget anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare som varslades under pandemin.

Det kan ha större chans att vinna stöd hos allmänheten.

– När man genomför undersökningar om vad man värderar mest i ett arbete så kommer anställningstrygghet och arbetsmiljö alltid högst upp. Det är en fråga som människor kan identifiera sig med, säger Christer Thörnqvist.

Skuld avgörande

Men det beror också på hur väl piloterna lyckas förmedla sitt budskap.

– I media har det mest handlat om drabbade resenärer som har fått sina semesterresor inställda och om hur mycket SAS förlorar på detta. Hittills har piloternas anledning till strejken inte kommit fram speciellt mycket.

ANNONS

En stor del av ilskan som riktas mot SAS och piloterna grundar sig i att strejken bryter ut just under semestertider.

– Det kan lätt bli så med strejkande, att det blir vid ett illa valt tillfälle, men egentligen har parterna inte så mycket att välja på utan strejken bryter ut när man har ett avtalslöst tillstånd. Så länge det finns ett gällande kollektivavtal som båda parter har skrivit under så får man inte strejka, säger Christer Thörnqvist.

Långa förhandlingar

SAS-piloternas kollektivavtal löpte ut i slutet på mars och sedan dess har förhandlingar mellan facket och ledning pågått – och gått i stöpet stundvis.

– Förhandlingarna har pågått under ganska lång tid. Men det är också så att det ska jämkas mellan tre olika länder.

Efter det att pilotfacket gick ut med att de skulle strejka gick SAS vd och koncernchef Anko van der Werff hårt ut mot piloterna när han kallade strejken för "skamlig" och sade även att det finns en "strejkkultur" på SAS.

Men det är inte så att SAS-piloter strejkar mer än andra piloter, menar Christer Thörnqvist. Däremot strejkar piloter allt oftare jämfört med andra yrkesgrupper, vilket det finns olika orsaker till.

– En är att de inte ingår i trojkan, LO, TCO och Saco. I alla sådana fristående förbund blir det fler konflikter. Sedan hoppar också piloter runt mellan olika länder och stöter då på väldigt konkret hur förhållandena ser ut i andra länder.

ANNONS

Uttrycket "strejkkultur" ställer sig Christer Thörnqvist även frågande till.

– Det är ingen som strejkar för att det är särskilt kul utan det är ganska rationella överväganden som ligger bakom. Det tas till som en sista åtgärd.

Fakta: Därför strejkar SAS-piloterna

Piloterna hos SAS hade sedan tidigare varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni men avbröts den 4 juli när SAS-piloterna gav beskedet om att de skulle gå ut i strejk.

ANNONS