Anna-Klara Jönsson är en av många SAS-kunder som drabbas hårt av pilotstrejken. Men hon säger att hon ändå har sympati för de strejkande.
Anna-Klara Jönsson är en av många SAS-kunder som drabbas hårt av pilotstrejken. Men hon säger att hon ändå har sympati för de strejkande.

Strejken stoppade drömbröllopet

Tusentals resenärer berörs av SAS-piloternas strejk. Flera semesterdrömmar och ett bröllop har gått i kras.

ANNONS
|

Det var tänkt att bli ett drömbröllop för Sundsvallsparet Peter Lindström och Ida Lundquist. De skulle gifta sig på den grekiska ön Santorini med 50 gäster närvarande.

Men SAS-piloternas strejk kom i mellan.

- Det skulle vara ett drömbröllop, men nu känns det katastrofalt, säger Ida Lundquist till SVT.

På lördagsmorgonen kom beskedet från resbyrån Apollo att deras flyg och hotell var avbokade. Brudparet hade bokat en kyrka och restaurang på tisdag och kostnaden för mottagningen skulle landa på 100000 kronor.

ANNONS

Det hela såg ut att gå helt i kras, men under dagen lyckades Ida Lundquist och Peter Lindström hitta en flygresa till Turkiet – men flera av deras gäster är fortfarande strandade.

"Kulturchock för oss"

Chun Yang, Milli Chiang och Jimmy Hsu från Taiwan beskriver att de är i "chock". De har stått och köat vid SAS biljettkontor i fem timmar under lördagen när TT träffar de tre vännerna på Arlanda.

- Det här är en kulturchock för oss. Det är väldigt svårt att strejka i Taiwan. Man gör det inte, säger Chun Yang.

De hade inte fått någon information om strejken innan vännerna kom till Stockholm från Oslo.

- Vi blev väldigt överraskade. Nu måste vi ordna resan till Finland själva, vår reseförsäkring i Taiwan täcker inte kostnaderna, berättar hon.

- Vi kommer förlora en massa pengar eftersom vi redan bokat boende i Helsingfors, konstaterar Jimmy Hsu medan de påbörjar den sjätte timmen i kön till SAS biljettkontor – och det är fortfarande många före dem.

ANNONS

Ingen sympati

Anna Antell, som skulle ha rest med SAS till Split i Kroatien med maken Jesper och tvillingarna Oliver och Theo, känner ingen sympati för piloterna.

- De har redan bra lön, säger hon.

Familjen Antell kommer dock i väg till Kroatien utan SAS, och på resmålet ligger redan en segelbåt och väntar på de fyra.

- Resebyrån lyckades boka om oss på ett flyg med Norwegian. Så vi kommer i väg, säger Anna Antell.

Samtidigt riktar hon kritik mot SAS för att deras kundservice stängde ner på fredag kväll precis när strejken började.

Försöker ordna resan

Fanny Pekkari från Norrbotten är på väg till Frankrike för att se EM-matchen mellan Sverige och Irland på måndag. Men resplanerna fick hastigt ändras på grund av SAS-piloternas strejk och ett inställt flyg.

- Först ville jag bara lägga mig i fosterställning, säger 26-åringen om känslan när hon nåddes av beskedet om att det inte skulle gå något SAS-plan från Luleå till Arlanda.

ANNONS

Men sedan den första chocken lagt sig bestämde Fanny och kamraterna snabbt att försöka ordna resan ändå.

- Vi ska se matchen, kosta vad det kosta vill, säger hon när TT når henne på Arlanda flygplats dit hon lyckades ta sig efter nio timmar i en hyrd, silverfärgad Volvo V70.

ANNONS