Stort skattefiffel vid uthyrning

Åtta av tio som hyrde ut sin bostad under 2015 redovisade inte sina inkomster, enligt Skatteverket.

ANNONS
|

Den som hyr ut sin bostad eller delar av sin bostad, får tjäna upp till 40000 kronor skattefritt. Därutöver måste man skatta. Men Skatteverkets undersökning visar att svenskarnas kunskap eller intresse för att betala skatt för sina uthyrningsinkomster är mycket låg. Åtta av tio som tjänade mer än det skattefria beloppet redovisade inte inkomsten.

– Det är en hög siffra, jämfört med andra branscher. Av de 250 utredningar vi har gjort så är det 100 som redovisat – men fel. De övriga 150 har inte redovisat överhuvudtaget, säger Rebecca Filis, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Den oredovisadeinkomsten var cirka 8,1 miljoner kronor, som uthyrarna fick betala 2,4 miljoner kronor skatt på, samt ett skattetillägg på 850000 kronor. Under 2015 var det nära 54000 personer som redovisade en skattepliktig inkomst för uthyrning, från 2013 till 2015 ökade antalet med nära 5000 personer som hade extrainkomster för uthyrning.

ANNONS

Samtidigt expanderar delningsekonomin kraftigt. AirBnb onlineuthyrning av privatbostäder har vuxit kraftigt i Sverige. Enligt bolagets egen statistik ökade antalet bostäder till uthyrning från 8000 sommaren 2015 till 13000 ett år senare. Det är en ökning med 69 procent. Och det var just uthyrningssajten AirBnb som hamnade under Skatteverkets lupp. – Vi kan inte dra slutsatserna om det beror på AirBnb eller ökad uthyrning generellt, men man kan spekulera i om det hänger ihop, säger Rebecca Filis.

Vad ska Skatteverket göra åt problemet? – Vi kommer att fortsätta våra kontroller under 2017, vilket är motiverat med anledning av att det var en så stor andel som var fel. Vi vet inte om det beror på okunskap eller om man chansar på att Skatteverket inte upptäcker det. Så vi får kombinera kontrollen med information på vår webbplats, säger hon.

Under 2017 kommer inte bara AirBnb att kollas, utan också andra svenska förmedlingsföretag. - Vi har ganska långtgående möjligheter att hämta in uppgifter från tredje man, via revisioner och handräckning, säger hon. Vad händer om man åker fast? - Vi går först ut med en förfrågan och skriver att vi har information om att du har hyrt ut din bostad och fått ersättning för det, så vi vill att man kommer in med en redovisning. Då får man en chans att yttra sig och komma in med korrekta uppgifter som vi sedan tar ställning till. Det som kan hända är att man får höjd skatt och så kan man också riskera att få skattetillägg, säger Rebecca Filis.

ANNONS

Den som hyr ut för mer än 50000 kronor och i fler än 112 dygn måste också betala moms – för då betraktas uthyrningen som en hotellrörelse. - Det kan vara lätt att missa att man faktiskt ska betala moms, trots att man är en privatperson, säger Rebecca Filis. Skälet till momsplikten är att uthyrningen ska vara konkurrensneutral jämfört med annan hotellverksamhet. Även den som har en semesterbostad i utlandet som man hyr ut måste redovisa inkomsterna till Skatteverket.

Fakta: Skatteregler uthyrning

  • Uthyrning av sin bostad ska alltid redovisas till Skatteverket.
  • Man har rätt till två olika typer av avdrag:
  • 1 Schablonavdrag på 40000 kronor oavsett typ av privatbostad.
  • 2. Om man hyr ut ett hus (som inte har månadshyra) har man rätt att dra av ytterligare 20 procent av hyresintäkten.
  • För hyresrätter och bostadsrätter får man dra av den del av hyran eller avgiften som motsvarar den uthyrda delen och tidsperioden.
  • Inga andra avdrag får göras.
  • Man får inte dra av provision till AirBnb. Inkomsten redovisas i helhet, provisionen ingår i schablonavdraget.
  • ANNONS