Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vy över Stockholms centrala delar. Arkivbild.

Stockholm rasar i rankning

Stockholm rasar 16 placeringar till position 58 av 100 i Y/Zens globala rankning över finanscenter.

Stockholm faller i rankningen i sällskap med städer som Dublin, München, Hamburg och Köpenhamn.

Enligt Z/Yen återspeglar nedgången en bild av att framtidsutsikterna för Stockholm som finanscenter har försämrats. Det antas vara "ett resultat av hur man uppfattar vilka som blir vinnare och förlorare på brexit", skriver Y/Zen i sin rapport.

Nordeas flytt har bidragit

På Stockholms handelskammare ser man allvarligt på utvecklingen.

- Det här går på tvärs med våra möjligheter att stärkas som ett finansiellt centrum. Det är uppenbart att vi inte har lyckats ta tillvara på möjligheterna att flytta fram positionerna efter brexit, säger Andreas Hatzigeorgiou, som tillträder som vd för handelskammaren i oktober.

- Diskussionen och hotet om en bank- och finansskatt liksom Nordeas flytt av huvudkontoret kan sannolikt ha bidragit till tappet, tillägger han.

Rankingen bygger på faktorer som affärsklimat, tillgång till humankapital, infrastruktur, utvecklingsnivån på finanssektorn och rykte. Och enligt Hatzigeorgiou har Y/Zens ranking, som kommer en gång i halvåret, stor spridning bland investerare.

- Politiken måste bli mindre klåfingrig och mindre aggressivt inställd mot finansbranschen som sådan. Diskussionen och förslaget om en bankskatt måste skrotas, säger han.

New York i topp

Oslo tappar också höjd och landar på plats 64, Köpenhamn på 81 och Helsingfors – dit storbanken Nordea är på väg med huvudkontoret – på plats 94.

I vårt närområde rankas samtidigt bland annat Tallinn högre än Stockholm, med ett lyft på 27 platser till position 52 i rankingen.

I toppen av rankingen har New York till följd av oro för konsekvenserna av brexit, som ska genomföras i mars nästa år, kört om London som världens mest attraktiva finansiella center. Hongkong, Singapore och Shanghai flåsar samtidigt London i nacken.

Enligt en kartläggning Reuters har gjort handlar det konkret om 5 000 finansiella beslutsfattare som överger London till förmån för konkurrerande finanscenter i EU till följd av brexit.