Ringhals 4 ligger nere sedan natten till onsdag. Arkivbild.
Ringhals 4 ligger nere sedan natten till onsdag. Arkivbild. Bild: Annika Örnborg/Ringhals/TT

Start av kärnkraftsreaktor försenad igen

Återstarten av kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 skjuts upp ännu en gång. Nu är prognosen att den ska komma i gång tidigt på måndagsmorgonen.

ANNONS

Starten har skjutits upp flera gånger. Enligt Ringhals presstalesperson Per Axbrink tar det längre tid än beräknat för generatorn att starta.

– Uppkopplingen mot elnätet skjuts upp till klockan 3 i natt i stället för klockan 20 i kväll som det var tänkt. Felsökningen tog lite längre tid, och då glider tidsplanen, säger Axbrink på söndagskvällen.

Måndagens spotpris på el stiger i hela landet, efter en tillfällig dipp under söndagen.

Elproduktionen vid Ringhals 4 har legat nere sedan natten till i onsdags. Först var tanken att dra i gång produktionen igen under lördagskvällen, men det sköts upp ett dygn.

Avbrottet beror på en avvikelse i en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer. Ventilen har åtgärdats under helgen.

ANNONS

Stoppet av kärnkraftsreaktorn på Ringhals har lett till höga elpriser i södra Sverige i veckan. I torsdags låg priset i elområde 3 och 4 i genomsnitt på 1:90 kronor per kilowattimme – den tredje högsta siffran sedan årsskiftet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Söndagens snittpris i elområde 3 och 4 låg på 1:20 kronor per kilowattimme, enligt Nord Pool. Måndagens spotpris stiger dock till 1:70 kronor per kilowattimme i hela landet. En väntande kraftig kylknäpp skulle kunna vara en förklaring.

Produktionsstoppet på Ringhals sammanföll med att en reaktor i Finland också låg nere, vid kärnkraftverket i Olkiluoto. Men sedan torsdag kväll producerar den finländska reaktorn el igen.

ANNONS