Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter raset i höstas är Stockholmsbörsen nu upp med 12 procent sedan årsskiftet. Arkivbild.

Stark börs återhämtar sig efter hösten

Aktiemarknaden tycks inte lyssna på prognoserna om en mildare konjunkturutveckling. Efter raset i höstas är den nu upp med 12 procent sedan årsskiftet. Inte sedan 2015 har utvecklingen i januari och februari varit så stark.

Det är nu betydligt gladare på aktiemarknaden. Efter höstens branta nedgång har de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen nu gått upp med drygt 12 procent sedan årsskiftet – trots prognoserna om en mildare konjunkturutveckling.

- För tre till fyra månader sedan fanns en stor rädsla att konjunkturen skulle mattas av och att styrräntan i USA samtidigt skulle röra sig uppåt framöver, säger Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB.

- Därefter har kommunikationen från den amerikanska centralbanken pekat på mer lyhördhet – och det tror jag kan vara en anledning till att aktiemarknadens humör har förbättrats.

Tecken på avmattning

Utvecklingen i januari och februari är den starkaste på fyra år – men bör dock inte tas som intäkt för att de makroekonomiska framtidsutsikterna har förbättrats, anser Lyrhem.

Enligt honom är svängningarna snarare ett tecken på att högkonjunkturen är i sin slutfas. Osäkerheten ökar efter en långt gången konjunktur, varpå börsen blir känsligare för signaler, hävdar han.

- Volatiliteten har ökat under de senaste ett och ett halvt åren, vilket historiskt inneburit att konjunkturen varit på väg att mattas av.

- Den senaste tiden har detta även kombinerats med en politisk rädsla, som spätt på den här effekten, fortsätter Lyrhem och syftar på handelskonflikten mellan USA och Kina samt Storbritanniens skakiga utträde ur EU.

Återhållsam utveckling

Enligt honom är det viktigt att inte stirra sig blind på de kortsiktiga rörelserna.

Det senaste årets dalar och toppar har tagit ut varandra – och jämfört med samma tidpunkt 2018 är Stockholmsbörsen på ungefär samma nivå.

- Resultatet blir därför egentligen en ganska så volatil men i slutändan neutral utveckling, säger han och tillägger att han tror att volatiliteten kommer att fortsätta även framöver.

- Som jag ser det vore det därför fortsatt klokt med en större portion av försiktighet.