Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Starbucks och andra tvingas varna för sitt kaffe i Kalifornien. Arkivbild.

Starbucks tvingas cancervarna för kaffe

Kaffejätten Starbucks och andra kedjor tvingas sätta upp en cancervarning på kaffe som säljs i Kalifornien i USA. Det har en domare i delstaten beslutat, med hot om vite på miljontals dollar.

Den icke vinstdrivande organisationen Cert har drivit frågan och hävdat att bolagen bryter mot kalifornisk lag som kräver att företag varnar kunder om de har kemikalier som kan orsaka cancer i sina produkter.

En av dem är akrylamid, en biprodukt vid kafferostning som finns i höga doser av bryggkaffe, och enligt domaren har företagen inte kunnat bevisa att nivåerna är ofarliga. I en första fas misslyckades Starbucks bevisa att akrylamidnivåerna i kaffe var under en nivå som kunde anses oskadlig. I en andra fas misslyckades bolaget med att bevisa att det var en acceptabel risknivå.

"Cancervarningsmärkning på kaffe skulle vara missledande. Amerikanska regeringens egna näringsriktlinjer slår fast att kaffe kan vara en del av en hälsosam livsstil", säger den nationella kaffeorganisationen NCA i ett uttalande.

Cert har begärt böter på uppemot 20 000 kronor för varje gång någon serverats kaffe utan varning i Kalifornien sedan 2002. Vissa bolag har inför domstolsbeslutet gått med på förlikningar på höga belopp, och har gått med på att varningsmärka.