Spotify, vars aktie åkte berg- och dalbana på börsen sedan noteringen i fjol, redovisar förlust. Arkivbild.
Spotify, vars aktie åkte berg- och dalbana på börsen sedan noteringen i fjol, redovisar förlust. Arkivbild.

Spotify lyfter prognos – men aktien svajar

Det blev återigen förlust för Spotify. Men intäkterna stiger fortsatt och ledningen höjer prognosen för helåret, visar kvartalsrapporten.

ANNONS
|

Den något otippade vinsten under fjärde kvartalet var tillfällig, åtminstone för den här gången. Under första kvartalet blev det förlust igen för musikjätten Spotify.

Kvartalsförlusten landade på 47 miljoner euro, motsvarande 500 miljoner kronor, bättre än vad ledningen hade räknat med. Under motsvarande period i fjol blev det en förlust på 41 miljoner euro.

Aktien steg inledningsvis med runt fyra procent när New Yorkbörsen öppnade, men föll snabbt tillbaka och stängde på minus 0,1 procent.

Starkare kassaflöde

Efter skatt blev förlusten 142 miljoner euro, eller 1,5 miljarder kronor.

Men kassaflödet steg från 74 miljoner euro till 173 miljoner euro första kvartalet i år.

ANNONS

Intäkterna steg med 33 procent, från 1139 miljoner euro till 1511 miljoner euro. Antalet premiumabonnenter, de som betalar, växte med 32 procent och nådde under kvartalet 100 miljoner, vilket var i överkant av bolagsledningens egen prognos, men tillväxten var lägre än i slutet av förra året. Tillväxten drevs av en bättre än väntad utveckling i USA och Kanada.

Lyft prognos

Den genomsnittliga intäkten per användare låg i det närmaste stilla på 4,71 euro. Nedgången har stannat av och ledningen räknar med att snittintäkten fortsätter ner med i storleksordningen några få procent under resten av året.

På den jättelika indiska marknaden, där bolaget nyligen gått in och dessutom stött på patrull, uppger Spotify att man fått två miljoner användare.

I en prognos för helåret 2019 spår företagsledningen att rörelseförlusten landar i intervallet 180–340 miljoner euro, något bättre än prognosen (200–360) som bolaget lämnade i förra rapporten. Intäkterna bedöms bli mellan 6,35 och 6,8 miljarder euro.

TT

Fakta: Berg- och dalbana på börsen

Från börsnoteringen i början av april 2018 har Spotify-aktien, tillsammans med flera konkurrenter, åkt berg- och dalbana på börsen. Toppen nåddes i augusti i fjol, på nästan 200 dollar per aktie. Bottennappet kom i slutet av december med noteringar under 107 dollar.

I år har det gått bättre, med ett lyft på 17 procent sedan årsskiftet. Uppgången har dock kommit av sig de gångna två månaderna och sedan årshögsta i slutet av februari har aktien tappat 12 procent.

Aktiekursen ligger just nu bara marginellt över det referenspris som användes av New York-börsen inför börsnoteringen på 132 dollar per aktie för drygt ett år sedan.

Källa: Reuters Eikon

ANNONS