Spotify anmäler Apple. Arkivbild.
Spotify anmäler Apple. Arkivbild.

Spotify anmäler Apple

Musikströmningstjänsten Spotify anmäler Apple som man anser utnyttjar sin dominerande marknadsställning. Apple snedvrider konkurrensen "genom att agera både spelare och domare med avsikt att åsidosätta andra apptillverkare, " skriver Spotifys vd i en kommentar.

ANNONS
|

Enligt en talesperson för EU-kommissionen har man tagit emot anmälan från Spotify.

Spotify avböjer från att kommentera anmälan, men på företagets sajt skriver vd Daniel Ek följande inlägg:

"Under de senaste åren har Apple infört regler för App Store som medvetet begränsar valmöjligheter och stoppar innovation på bekostnad av användarupplevelsen – genom att agera både spelare och domare med avsikt att åsidosätta andra apptillverkare. Efter misslyckade försök att lösa situationen direkt med Apple begär vi nu att EU-kommissionen agerar för att säkerställa rättvis konkurrens."

Begränsar valmöjligheterna

Spotify anser vidare att Apple ger sig själva konkurrensmässiga fördelar genom att begränsa användarnas valmöjligheter i nätbutiken App Store, till förmån för sin egen strömningstjänst Apple Music. Man riktar även kritik mot en avgift som Apple tagit ut av externa app-tillverkare för att kunna tillåta köp inuti en app.

ANNONS

Enligt Spotify har Apple tvingat bolaget till att höja avgiften för sina användare. Det samtidigt som Apple lanserade sin musiktjänst på samma prisnivå som Spotify ursprungligen hade.

Tar inte med Siri

Spotify är också kritiskt till att Apple, till skillnad från Android, har regler som innebär vissa begränsningar för externa app-tjänster. Exempelvis kommunicerar inte Apples rösttjänst Siri med Spotify och Spotify har heller inte fått lansera en app på Apples klocka Apple Watch, enligt bolaget.

Spotify har inte uppgett vilken ekonomisk skada de anser sig ha fått av Apples agerande.

Under helåret 2018 omsatte Spotify 5,3 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 56 miljarder kronor.

Apple omsatte 262 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 2454 miljarder kronor.

Rättad: I en tidigare version av denna text hade rubrik och ingress inte täckning i texten.

TT-Reuters

ANNONS