Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Meningarna är delade om Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav för bolån. Arkivbild.

Splittring om amorteringsförslag

De politiska partierna är splittrade om Finansinspektionens (FI) förslag om skärpta amorteringskrav. Röster höjs för att regeringen måste säga nej. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tycker att kritikerna skjuter från höften.

Regeringen, som beslutar om amorteringskravet, får förslaget på sitt bord i mitten av november. Men redan nu höjs röster för att regeringen måste säga nej.

- Det kommer att slå mot unga, särskilt mot dem som inte har föräldrar med stora kapitaltillgångar, säger Mats Persson (L) i riksdagens finansutskott till Dagens Nyheter.

Han ser också att rörligheten på bostadsmarknaden skulle minska, eftersom pensionärer kan få svårare att ta nya lån. Liberalerna vill hellre se att ränteavdraget sänks.

(M)edger bieffekter

Skärpta krav skulle enligt förslaget innebära att den som tar ett nytt bolån som är större än 4,5 gånger hushållets inkomst måste öka sin amortering med en procentenhet jämfört med i dag.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed är också tveksam.

Men moderaternas Ulf Kristersson anser att det är nödvändigt att agera för att dämpa utvecklingen med hushållens ökade skuldsättning, och att FI:s förslag är ett verktyg för det.

"Ökade krav på amortering har bieffekter, men att inte vidta åtgärder i detta läge vore sämre", skriver han i en kommentar till TT.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill varken säga bu eller bä:

- Jag tycker att Liberalerna är lite snabbt ute, och skjuter från höften snarare än att faktiskt invänta det färdiga förslaget.

- Det är Finansinspektionens förslag som varit ute på remiss. Regeringen kommer inte att ta ställning förrän det ligger på vårt bord, säger han till TT och påpekar att det även finns remissinstanser som ställer sig positiva.

Nästa mandatperiod

Riksgälden och Europeiska centralbanken tillhör dem medan andra har uttryckt kritik, bland dem LO och intresseorganisationen Svenska bankföreningen.

Men MP tycker i likhet med L att ränteavdragen bör fasas ut. Per Bolunds förhoppning är att något ska hända under nästa mandatperiod.

- Jag tror att det skulle finnas grund för att ta bort subventionen som ökar skuldsättningen och använda resurserna till att sänka andra skatter, så att hushållen går skadelösa ur det här.

FI:s styrelse fattar beslut om amorteringskravets utformning den 13 november.