Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strejkande renhållningsarbetare på Reno Norden I Stockholm i samband med förra sommarens strejk. Arkivbild.

Sophämtarna förlorade i Arbetsdomstolen

De strejkande sophämtarna förlorade i Arbetsdomstolen. Nu döms 49 renhållningsarbetare att betala skadestånd på mellan 2 500 och 3 500 kronor vardera.

- Rent spontant är vi ju lite besvikna. Rent krasst förlorade vi ju även om det finns vissa bitar i domen som man kan se positivt på, säger Joakim Guttman, central ombudsman för Svenska transportarbetareförbundet till TT strax efter det att domen förkunnats.

Han syftar då bland annat på att arbetsgivarparten ursprungligen yrkat på ett skadestånd på 5 000 kronor.

- Vi har nära på fått skadeståndskostnaderna att halveras och ingen behöver i alla fall betala 5 000 kronor, säger Joakim Guttman.

Bakgrunden är den strejk som kom att påverka större delen av Stockholms sophämtning under förra sommaren. Arbetsdomstolen slog redan i juli förra året fast att strejken var olovlig men arbetsgivaren Reno Nord har krävt skadestånd av renhållningsarbetarna som deltog – något som dessa inte har velat betala.

I domen skriver Arbetsdomstolen att den aktuella stridsåtgärden innehåller flera försvårande omständigheter liksom fått stor påverkan. "Stridsåtgärden har riktat sig mot en verksamhet som är känslig för störningar och som fyller en viktig samhällsfunktion. Många av Stockholms invånare drabbades genom utebliven sophämtning", skriver man i domen.

Förutom böter ska även Svenska Transportarbetareförbundet och arbetstagarna stå för rättegångskostnaderna, vilket betyder 5 693 kronor för var och en av arbetstagarna. Enligt Joakim Guttman avser dock förbundet att stå för de enskilda arbetstagarnas rättegångskostnader.