Den kalla våren gör att skogsavverkningen kan pågå längre. Arkivbild.
Den kalla våren gör att skogsavverkningen kan pågå längre. Arkivbild.

Skogsindustrin gläds åt kylig påsk

En regnig höst och en vinter med mycket snö har ställt till det för skogsindustrin. Men en sen och kall vår kan hjälpa skogsbolagen att fylla ladorna igen, enligt Sveaskog.

ANNONS
|

Det råder kraftig brist på massaved – virke att göra pappersmassa av – i hela landet. En stor anledning är ovanligt stora snömängder i vinter, framför allt i kustområdena. Gallringsmaskiner har haft svårt att ta sig fram, transporterna har blivit längre och sågverken har fått ta emot frusna stockar.

Men när snön nu börjar försvinna, men marken fortfarande är hård, kan skogsföretagen ta igen det som snön tidigare satt stopp för.

- Det bästa är om det är precis som det är nu: soligt, blåsigt och varmt, med ett par minusgrader på natten, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef vid statligt ägda Sveaskog, som är den största enskilda ägaren av svensk skogsmark.

ANNONS

- Vi får hoppas på en vårflod av massaved som kommer ut, så att industrin kan hämta andan.

En lång produktionskedja får ändå planeras kortsiktigt. Sveaskog har fått flytta sina maskiner från snötäckta områden till andra.

- Det är avancerad logistik och ändrar man några parametrar så förskjuts balansen och det blir en utmaning under våren, säger Fredrik Klang.

TT

Fakta: Svensk skogsavverkning

Gran är det vanligaste trädslaget i Sverige och utgör 42 procent av skogarna. Tall följer tätt därpå med 39 procent och lövträden utgör 19 procent.

Ungefär 45 procent – cirka 40 miljoner kubikmeter – av det som avverkas blir timmer.

En nästan lika stor andel blir massaved, som blir pappersmassa och sedan olika pappersprodukter.

Resterande del, en knapp tiondel, blir till biobränsle.

Källa: Sveaskog

ANNONS