Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Kommuner och Landstings ordförande Lena Micko. Arkivbild.

SKL varnar för brist på arbetskraft

Bristen på arbetskraft börjar bli akut, varnar Sveriges kommuner och landsting (SKL). Fram till 2025 behövs antalet sysselsatta öka med 124 000 personer. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), säger att kommunerna måste göra mer för att bli en attraktiv arbetsgivare.

Ekonomiskt ser 2018 ut att bli ett starkt år för kommuner och landsting tack vare ökade skatteintäkter, statsbidrag och reavinster. Desto värre blir de kommande åren bli enligt SKL:s nya ekonomirapport, främst när det gäller arbetskraftssituationen.

- Det som har blivit tydligare är bristen på arbetskraft. Utmaningarna har ökat kraftigt beroende på att vi ser att det blir tuffare nästa år och fram till 2021. Vi har tidigare sagt att år 2019 kan bli besvärligt och det kryper nu närmare, säger SKL:s ordförande Lena Micko till TT.

Demografisk utveckling

Inom bland annat skola, vård och omsorg behövs fram till 2025 antalet sysselsatta öka med 124 000 personer – allt för att behålla dagens verksamhetsnivå. Detta hänger samman med en demografisk utveckling när Sveriges befolkning växer i åldersgruppen unga och gamla men för få i arbetsför ålder. SKL gör bedömningen att aldrig under 2000-talet har bristen på arbetskraft varit så påtaglig.

- Det är klart att det är större brist bland legitimationsyrken som till exempel sjuksköterskor, läkare, socialsekreterare. Även om det naturligtvis finns personer som är arbetslösa så matchar dessa inte de här tjänsterna utan vi ser att vi måste ställa om, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) medger att rapportens resultat knappast kommer som någon överraskning utan visar på ett problem som varit påtagligt länge.

- När det gäller resurser har vi redan tillskjutit stora resurser till kommuner och landsting och lovat att fortsätta göra det för de demografiska utmaningarna är sådana, men kommuner och landsting måste också bli mera attraktiva som arbetsgivare. Att man har så höga sjukskrivningstal är en varningssignal som jag inte tycker man tagit på riktigt stort allvar hittills. Här finns en potential med folk som kan jobbet men blivit utslitna och det är naturligtvis helt ohållbart, säger hon.

TT: Vad ska man göra i stället?

- Det gäller att påverka arbetsmiljön så folk inte blir sjuka. Sjuktalen är högre inom dessa yrken än generellt inom arbetsmarknaden och då är det ytterst arbetsgivarens ansvar att säkerställa en god arbetsmiljö.

Mindre antal riktade bidrag

SKL i sin tur ser även behov av att öka statsbidragen med 37 miljarder kronor fram till och med 2021. Dessutom vill man se ett minskat antal riktade statsbidrag som i stället ersätts av generella bidrag.

- Det går inte att genomföra alla dessa riktade statsbidrag som bara ökat under åren. I mindre kommuner är det här ett jättestort problem och man söker inte dessa för det är så mycket administration, säger Lena Micko.