Illustration över hur Northvolts batterifabrik ska se ut.
Illustration över hur Northvolts batterifabrik ska se ut.

Skellefteå laddar för Northvolt

Northvolts jättebatterifabrik i Skellefteå vänder upp och ned på hela regionen. En av de största utmaningarna är att skrapa ihop tillräckligt med arbetskraft – i en kommun där arbetslösheten redan är rekordlåg.

ANNONS
|

Kommunen har förberett sig för byggstarten av Northvolts batterifabrik ända sedan beskedet om etableringsort kom i oktober 2017.

I mars förra året inleddes markberedningsarbeten på den 100 fotbollsplaner stora platsen där fabriken ska stå. Och när finansieringsbiten nu är på plats börjar det närma sig med stormsteg.

Enligt kommunen kommer etableringen att leverera mellan 2000 och 2500 direkta arbetstillfällen – och ytterligare mellan 7500 och 8000 indirekta.

"Förändras i grunden"

En uppskattning som bygger på hur andra samhällen med liknande jättesatsningar utvecklats, förklarar Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun.

- Bland annat har vi tittat på vad som hänt i Reno i Nevada där världens största batterifabrik finns, säger hon, syftande på Teslas så kallade gigafabrik.

ANNONS

Hon förklarar att inte alla är kopplade till batterifabriken.

- Det kommer att behövas fler människor i alla yrkesroller – fler lärare och mer vårdpersonal. Allt det här händer när ett samhälle förändras så i grunden.

10000 arbetstillfällen är mycket för en kommun med drygt 72000 invånare. Den stora utmaningen är varifrån alla ska komma. Skellefteå har redan problem med omfattande kompetensbrist och den tillgängliga arbetskraften är knapp.

Väntar inflyttning

I maj var bara 2,3 procent öppet arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik, betydligt lägre än rikssnittet. Kommunen räknar således med en större inflyttning, och planerar bland annat 7000 nya bostäder de kommande åren.

- Som det ser ut i dag kommer vi inte att klara försörjningen lokalt, utan kommer behöva jobba både lokalt, regionalt, nationellt och i viss mån även internationellt för att hitta rätt kompetens, säger Michael Persson, branschstrateg på Arbetsförmedlingen.

ANNONS

De första anställningarna till Northvolts batterifabrik väntas 2021. Och inför det genomför nu Arbetsförmedlingen tillsammans med kommunen, regionen och batteribolaget en förstudie som ska utmynna i någon form av strategi för rekryteringarna.

- 80 procent säger man kommer att kräva utbildning inom processindustri, på gymnasial nivå eller yrkeshögskola, medan andra nivåer och funktioner är mer avancerade, säger Persson.

- Så det vi gör nu är att se över vilka kompletterande insatser på utbildningsområdet som behöver göras, men också hur vi ska locka människor till kommunen och regionen.

"Behoven är så stora"

Baldergymnasiet är kommunens största och har redan inriktningar mot industri, teknik och energi. Men den kraftiga efterfrågan kräver mer än så.

Enligt Jan Midlert, samordnare på Region Västerbotten, arbetar regionen därför med att ta fram skräddarsydda utbildningar för en ny yrkeshögskola.

- Det kan vara i kommunal regi eller andra utbildningsanordnare. Behoven är så stora att det kommer finnas utrymme för flera aktörer, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Northvolt

Grundades 2015, då med namnet SGF Energy.

2017 gav man beskedet att bolaget valt att förlägga en tänkbar fabrik i Skellefteå samt utvecklings- och testfabrik i Västerås.

I maj i år fick man ett lån från Europeiska investeringsbanken (EIB) på motsvarande 3,7 miljarder kronor.

Onsdagens besked betyder att man får in totalt en miljard dollar i eget kapital genom en rad olika tunga investerare.

Fabriken i Skellefteå ska börja byggas i augusti i år och batteritillverkningen planeras att dra i gång nästnästa år.

Förutom fabriken i Norrland ska man även bygga ytterligare en fabrik ihop med Volkswagen i Tyskland.

Totalt har bolaget en orderbok på 13 miljarder dollar.

Källa: Northvolt.

ANNONS