MTR Express konkurrerar sedan 2015 med SJ på sträckan Stockholm–Göteborg. Arkivbild.
MTR Express konkurrerar sedan 2015 med SJ på sträckan Stockholm–Göteborg. Arkivbild.

SJ-utmanare fortsätter blöda

Trots kraftigt ökade intäkter gjorde tågbolaget MTR Express en ny, tung förlust i fjol. En av orsakerna är att bolaget inte får sälja biljetter via SJ:s hemsida, hävdar vd Mats Johannesson.

ANNONS
|

- De aktörer som utesluts får väldigt höga marknadsföringskostnader, säger Johannesson till TT.

Tidigare i år anmälde han den statliga huvudrivalen till Konkurrensverket, som nu utreder om SJ missbrukar sin dominerande ställning. Men helst skulle Johannesson se att regeringen trädde in och tvingade SJ att öppna sin plattform.

- Den här frågan går ju att lösa genom ett ägardirektiv. Och det är väl egentligen den lösningen jag hoppas på.

ANNONS

Åt rätt håll

MTR Express trafikerar sedan våren 2015 sträckan Stockholm–Göteborg, och resenärerna strömmar till: Intäkterna växte i fjol med 25 procent jämfört med 2016 och närmade sig en kvarts miljard, visar årsredovisningen.

- Det går helt klart åt rätt håll, säger Mats Johannesson, som även är nöjd med både punktlighet och kundnöjdhet.

Men kostnaderna är alltjämt större än intäkterna. Efter finansiella poster blev resultatet en förlust på 94 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förlusten på 118 miljoner kronor året före.

På frågan om när det blir vinst svarar Johannesson att hans fokus just nu är att MTR Express ska bli "kassaflödespositivt", det vill säga att den löpande verksamhetens inkomster ska vara större än utgifterna.

- Det ser vi att vi ska kunna vara nästa år, givet alla de satsningar som vi gör, säger han, och pekar bland annat på investeringar i bättre wifi på tågen.

ANNONS

Fler linjer

Nästa år börjar bolaget även att trafikera sträckan mellan Göteborg och Halmstad med stopp i Varberg och Falkenberg, dock bara under sommaren. Men MTR vill in på fler fjärrtågslinjer och det finns, enligt Johannesson, "en handfull" sträckor som är intressanta. Vilka dessa är vill han inte säga i dag.

- Men det är klart att det rör de större städerna i Sverige i första hand.

TT

Fakta: Ägs av storbolag i Hongkong

MTR Express ingår i MTR Nordic, som även driver tunnelbanan och pendeltågen i Stockholm.

MTR Nordic ingår i sin tur i den Hongkongbaserade koncernen MTR Corporation, som är börsnoterad men kontrolleras av staten.

Utöver MTR är Arriva, Transdev och Tågkompaniet de största konkurrenterna till statliga SJ.

Liksom MTR ägs både Arriva och Tågkompaniet av statligt kontrollerade koncerner: tyska Deutsche Bahn respektive norska NSB.

ANNONS