Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fackförbundet Seko kräver sex miljoner kronor i skadestånd och stämmer företaget Transdev Öresundståg i Arbetsdomstolen. Arkivbild.

Seko stämmer Transdev Öresundståg

Fackförbundet Seko kräver sex miljoner kronor i skadestånd och stämmer företaget Transdev Öresundståg i Arbetsdomstolen (AD). Orsaken är oenighet kring följderna av en tidigare AD-dom, rapporterar Sekotidningen.

I en dom i höstas kom domstolen fram till att arbetstid på obekväma tider ska ge den anställde rätt till ob-ersättning även om den är tjänstgöringsfri.

Tågvärdarna hade sedan 2015 inte fått ob-ersättning för tjänstgöringsfri arbetstid, exempelvis under väntan vid tågbyten. Detta ansåg Seko vara ett brott mot kollektivavtalet och drev frågan till AD, som alltså gav facket rätt.

Domen handlade om två tågvärdar, men enligt Seko fanns en tidigare överenskommelse med Transdev Öresundståg om att domen skulle ses om ett pilotfall. Men företaget har inte velat betala ut skadestånd till samtliga tågvärdar, utan bara de två som domen gällde.

Seko hävdar att företaget därmed gjort sig skyldigt till brott mot pilotöverenskommelsen och kräver 20 000 i skadestånd till alla tågvärdar, totalt sex miljoner kronor.