Saudiarabiens ekonomi krisar efter raset i oljepriset de senaste åren. Arkivbild.
Saudiarabiens ekonomi krisar efter raset i oljepriset de senaste åren. Arkivbild.

Seg byråkrati utmaning i saudisk omställning

Privatiseringar ska bota baksmällan och lägga grunden till ett mer hälsosamt ekonomiskt liv i Saudiarabien, efter det att oljefesten kommit av sig Men seg byråkrati och kompetensbrist gör att omställningen tar tid.

ANNONS
|

Oljekartellen Opec enades i förra veckan med Ryssland om att förlänga avtalet som begränsar den globala oljeproduktionen under hela nästa år. Oljeländerna hoppas med det få ner lagernivåerna ytterligare och därmed få upp oljepriset.

Efter flera år med låga oljepriser var underskottet i den saudiska statsbudgeten cirka 650 miljarder kronor förra året.

Men i likhet med andra oljeländer pågår ett arbete för att minska beroendet av oljeintäkter. Saudiarabien ska privatisera statliga verksamheter och tillgångar till ett värde av 300 miljarder USA-dollar, hisnande 2500 miljarder kronor. Omställningsprogrammet, Vision 2030, lanserades för 1,5 år sedan av kronprins Mohammad bin Salman.

ANNONS

"Allt är relativt"

Men seg byråkrati, brister i de juridiska ramverken och osäkerhet bland investerare gör att det går långsamt, enligt en genomgång som nyhetsbyrån Reuters har gjort.

- Allt är relativt, och det beror på vad man jämför med, säger Cherif Sayed, chef för Business Sweden i Mellanöstern och Afrika.

- Man kan inte jämföra Saudiarabien med var Europa är i dag.

Det saknas starka institutioner och kompetens, som måste byggas upp för att övergången från en oljebaserad till en kunskapsbaserad ekonomi ska lyckas.

- Det man måste göra nu är att städa och visa handlingskraft mot korruption och misskötsel. Tidigare hade man inte koll på vad projekt kostade. Med ett oljepris på 110-120 dollar spelade det inte så stor roll hur mycket man slösade, man hade ingen kostnadskontroll på offentliga projekt, säger Cherif Sayed.

ANNONS

Osäkra investerare

Patrick El-Cheikh på konsultföretaget Fikra är inne på samma linje.

- Målsättningarna från början med omställningsprogrammet var väldigt höga och man kanske inte riktigt har nått dit. Men för att vara Saudiarabien tycker jag att det går ganska snabbt, säger han.

Byråkratin är en stor utmaning, tillsammans med kompetensbrist i landet, fortsätter Patrick El-Cheikh.

- Och att ett antal högt uppsatta affärsmän och prinsar greps i november, anklagade för korruption, har skapat en osäkerhet bland investerare.

Utförsäljning av fem procent av det statliga oljebolaget Aramco är kronjuvelen i privatiseringarna, en affär som väntas dra in 100 miljarder dollar, cirka 850 miljarder kronor, till statskassan. En börsintroduktion planeras till nästa år.

- I en så stor affär är det mycket som ska vara på plats – man ska bedöma tillgångarna och hur oljepriset kommer att utvecklas, säger Patrick El-Cheikh.

ANNONS

27 flygplatser ska vara i privata händer 2018. Andra verksamheter på säljlistan är flygbolag, posten, sjukhus, flera fotbollslag och det statliga elbolaget.

TT

Fakta: Världens största oljeexportör

Ungefär en sjättedel av världens kända oljetillgångar finns i Saudiarabien. Landet är världens största oljeexportör och det statliga monopolet Saudi Aramco är världens största oljebolag, sett till produktion.

Olja och gas svarar för omkring 50 procent av BNP och 85 procent av exportinkomsterna.

2014 störtdök det globala priset på olja. I april 2016 lanserades det ekonomiska reformprogrammet Vision 2030 som ska minska beroendet av oljeinkomsterna.

Källa: Landguiden, Opec

ANNONS