Matteo Salvini, ledare för det främlingsfientliga italienska partiet Lega, vill att presidenten snabbar på vägen till nyval.
Matteo Salvini, ledare för det främlingsfientliga italienska partiet Lega, vill att presidenten snabbar på vägen till nyval.

Sargat marknadsförtroende för Italien

Marknadens förtroende för Italien har sargats rejält av det politiska kaoset i Rom. Det har blivit ordentligt dyrare för den italienska staten att finansiera sig och det spekuleras i om eurozonens tredje största ekonomi kan tvingas lämna valutasamarbetet.

ANNONS
|

I skuggan av det politiska kaoset tog den italienska staten på onsdagen nya obligationslån för sammanlagt 5,6 miljarder euro, till priset av rejäla riskpåslag. Obligationslånen hade tre löptider: fem, sju och tio år. För det femåriga lånet lyfte räntan till 2,32 procent, vilket var 1,75 procentenheter högre än när Italien tog ett lån med samma löptid för bara två veckor sedan, enligt Financial Times.

Transaktionen gjordes efter de kraftigaste räntelyften för italienska obligationer på andrahandsmarknaden sedan euron infördes 1999. Samtidigt har priset för så kallade CDS-försäkringar som ger investerare viss ersättning om Italien ställer in betalningarna rusat i väg uppåt –.vilket är ett tydligt tecken på att marknadens förtroende för Italiens betalningsförmåga har urholkats.

ANNONS

Nytt Grekland?

Italiens snabbt stigande finansieringskostnader har lett till spekulation om att landet kan tvingas gå samma väg som Grekland och be om villkorade nödlån från EU:s stabilitetsfond (ESM) och stöd från Europeiska centralbanken (ECB).

Men att få reformkrav från Frankfurt och Bryssel godkända av parlamentet i Rom antas bli väldigt svårt. Plan B skulle då kunna bli att Italien ställer in betalningar och återinför den italienska liran som betalningsmedel.

Irene Mastelli, investeringsstrateg på Nordea, tonar ned risken för detta scenario. Hon räknar med att de italienska populisterna kommer att mjukna när läget blir kritiskt, precis som i slutet av Silvio Berlusconis senaste regering 2011.

För stort att rädda

Populisterna vill i första hand ha mer utrymme för att stimulera tillväxt med expansiv finanspolitik, enligt Mastelli.

- Det de vänder sig mot är åtstramningskraven från EU, inte euron, säger hon.

Dessutom tror Mastelli att för mycket står på spel i finanssystemet och för eurosamarbetet för att låta situationen spåra ur.

- Italien kan inte räddas. Grekland kan räddas, men Italien är för stort. Därför är situationen annorlunda, säger hon.

ANNONS

TT

Fakta: Nytt försök att bilda koalitionsregering

Milanobörsen återhämtar sig något i onsdagens handel och stiger med drygt 1 procent efter de kraftiga kursfallen tidigare i veckan. Även euron har stabiliserat sig kring 1:16 dollar per euro, nära den lägsta kursen mot dollarn sedan sommaren 2017.

Samtidigt fortsätter turerna i den italienska politiken, vars parlament efter valet i mars saknar en stabil majoritet.

Luigi Di Maio, ledare för Italiens största parti – populistiska Femstjärnerörelsen – har öppnat dörren för ett nytt försök att bilda en koalitionsregering med främlingsfientliga Lega. Detta trots att det förra försöket att bilda en koalitionsregering stoppades av ett veto från president Sergio Mattarella, då finansministern som föreslogs var en känd euroskeptiker.

Carlo Cottarelli, som i veckan fått presidentens uppdrag att få en teknokratregering på plats, har för att låta Di Maio göra ett nytt försök tagit paus i sitt arbete. Fast Matteo Salvini, Legas ledare, verkar dock helt inställd på nyval då hans parti lyfter i opinionsmätningarna.

Källa: Reuters

ANNONS