Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anställda på en Samsungfabrik. Enligt källor satsar den sydkoreanska jätten på att bli ledande när det gäller 5G-utrustning, i spåren av konkurrenten Huaweis problem. Arkivbild.

Samsung storsatsar på nätutrustning

Sydkoreanska Samsung försöker att slå mynt av kinesiska Huaweis problem på 5G-marknaden. Personal och höga chefer flyttas från mobiltillverkningen för att i stället satsa på mobilnäten, enligt källor.

Huawei har stött på patrull när många länder oroar sig över bolagets kopplingar till den kinesiska staten. USA, Australien och Nya Zeeland har av rädsla för spioneri helt stoppat bolaget från att delta i utbyggnader av nästa generations mobilnät, som ska klara snabbare dataöverföring än dagens 4G.

Nu försöker sydkoreanska Samsung att slå mynt av det, och ta över stafettpinnen i det lopp där även Ericsson och Nokia deltar. Samtidigt är marknaderna kring Samsungs huvudområden, smarta telefoner och minneskretsar, svajig, vilket gör att blickarna vänds mot nya potentiella kassakor.

Liten spelare i dag

Enligt två källor inom bolaget flyttas nu stora resurser från mobiltillverkningen för att i stället jobba med 5G-utrustning.

"Samsung är fokuserat på att bygga förtroende med våra partners och leda den globala 5G-marknaden, oavsett andra bolag", säger bolaget i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

I dag är det sydkoreanska bolaget en bra bit i från det målet, med tre procent av globala telekommarknaden, jämfört med Huaweis 28 procent, enligt marknadsanalysföretaget Dell'Oro.

Nätverksoperatören Orange, som är verksam i 27 länder med Huawei som huvudleverantör, kommer att göra sina första test med 5G-utrustning från Samsung i Frankrike i år.

- Samsung gör en stor satsning i Europa för tillfället, säger en anonym industrikälla.

Sydkoreas premiärminister Lee Nak-Yeon har också besökt Samsungs nätverksavdelning där Samsungtoppen Jay Y Lee ska ha bett regeringen om hjälp att rekrytera toppingenjörer. Analytiker bedömer att bolaget kommer behöva anställa fler än tusen personer för satsningen.

Tid och resurser

Normalt förväntas operatörer vända sig till sin 4G-leverantör när det är dags att uppgradera till 5G för att spara kostnader, men misstankarna mot Huawei gör att några är politiskt pressade att byta.

- Vi ökar vår nätverksaffär för att tjäna på marknadsmöjligheterna som uppstått i en tid när Huawei utsatts för säkerhetsvarningar, säger en av Samsungkällorna.

Hittills har Ericsson och Nokia inte lyckats tjäna särskilt mycket på Huaweis problem, och det höjs skeptiska ögonbryn kring om Samsung har det globala försäljningsnätverket och den stödorganisation som krävs.

- Sättet som telekomföretag köper produkter och tjänster från sina leverantörer kräver mycket tid och resurser, det är därför som Ericsson och Nokia har omkring 100 000 anställda och Huawei nästan dubbelt så många, säger Bengt Nordström, vd vid konsultfirman Northstream.