S-skatt sågas till höger och vänster

Socialdemokraterna (S) förslag om höjd skatt på kapitalinkomster och en ny bankskatt sågas både till höger och vänster. Slarvigt och ogenomtänkt, tycker Moderaterna. Sorgligt, tycker Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet (V).

ANNONS
|

Den föreslagna bankskatten på cirka fyra miljarder har S och V varit överens om sedan valet 2014. Men när det gäller skatten på kapitalvinster är klyftan mellan partierna stor.

- Det känns som att S inte tänker göra något åt den ekonomiska ojämlikheten på allvar. Det är duttpolitik. Och jag beklagar det, jag tycker det är sorgligt. säger Ulla Andersson.

ANNONS

Progressiv beskattning

Snabbt stigande kapitalinkomster är huvudorsaken till ökade inkomstklyftor i Sverige och det behövs en progressiv kapitalbeskattning för att vända utvecklingen, enligt Ulla Andersson:

- Vi har det minst omfördelande skattesystemet bland EU:s 15 kärnländer och då kommer S med en miljard. Är det någon som tror att det kommer göra någon skillnad?

V vill dra in nästan sex miljarder 2020 på höjda kapitalskatter. Detta skulle vara en bärande del i partiets så kallade röda skatteväxling, där sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare finansieras av skattehöjningar på 50 miljarder till 2020.

Andra V-förslag är sänkt jobbskatteavdrag för höginkomsttagare, en ny förmögenhetsskatt och sänkt ränteavdrag. De vill även skrota rutavdraget och fasa ut rotavdraget.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson välkomnar S-förslaget, men efterlyser också större skattehöjningar för att finansiera skattesänkningar för låginkomsttagare.

- Det ger bättre köpkraft för breda grupper, och det är bra för tillväxten, säger han.

ANNONS

MP välkomnar bankskatt

Biträdande finansminister Per Bolund (MP) ser en bankskatt som rimlig. Han kan också tänka sig att göra upp om en höjning av kapitalskatten.

- Har man väldigt höga inkomster tycker vi att det är rimligt att man får bidra lite mer till välfärden, men också till de klimatinvesteringar som vi ser ett behov av, säger han.

Men den generella skattekvoten vill han inte höja.

- Det vi vill göra är att växla höjda skatter, framförallt på miljö- och klimatutsläpp, mot till exempel sänkt inkomstskatt och sänkta arbetsgivaravgifter.

Från Moderaterna är tongångarna annorlunda.

"Att någon vecka innan valet slänga fram ett slarvigt och ogenomtänkt förslag som saknar konkretion visar hur desperat finansministern är. Hon försöker skyla över sina misslyckanden men väljarna är smartare än så", skriver Elisabeth Svantesson i en kommentar till TT.

"De har panik"

Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom, tror inte att bankskatten kommer kunna realiseras. Och den höjda kapitalskatten befarar han kommer att sluta med en höjd skatt på småföretagare.

ANNONS

- Det känns lite som att de har panik, att de är trängda, säger han.

- Varje sådant här ogenomtänkta vänsterförslag försvårar ju för Socialdemokraterna, när de måste retirera från de här konstigheterna och göra upp om en bättre politik med alliansen efter valet, tillägger han.

TT

ANNONS