Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Arkivbild.

S-förslag mot stress och press på jobbet

Den ökande pressen och stressen på olika arbetsplatser är lika allvarliga som brister i den fysiska miljön, anser Socialdemokraterna. Nu föreslås en rad olika åtgärder för att komma till rätta med problemen.

- Stress och press är ett jättestort arbetsmiljöproblem och organisatoriska och sociala arbetsmiljöproblem är den vanligaste arbetssjukdomen för kvinnor, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT.

S föreslår att brister i den psykosociala och organisatoriska arbetsmiljön ska ses som lika allvarliga som brister i den fysiska miljön. Därför vill partiet att tillsynen skärps med fler arbetsmiljöinspektioner och att arbetsgivare ska kunna drabbas av sanktionsavgifter även för brott mot Arbetsmiljöverkets nya regler om organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö.

- Under nästa mandatperiod vill vi gå vidare och införa sanktioner kopplade till de här föreskrifterna, säger Johansson.

Ett expertråd

Hon fortsätter med att säga att man "för en gångs skull måste hantera kvinnors arbetsmiljöproblem med samma systematik och allvar som mäns arbetsmiljöproblem".

Johansson pekar också på att kvinnor har svårare än män att få godkännande för arbetsskador. Ett expertråd ska därför tillsättas för att ta fram ett underlag om vad som ska ses som psykisk eller psykosomatisk arbetsskada.

Det finns för lite forskning på området, säger Johansson.

- Då kan man basera besluten på slutsatser från experter, under förutsättning att de är eniga och har gott på fötterna – och det är det vi vill göra.

"Jättestor fråga"

Johansson säger att ungefär 65 procent av arbetsmarknaden i dag täcks av företagshälsovård. Men ett problem är att företagshälsovården för sent eller inte alls kopplas in.

Därför ska den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap ta fram förslag på förbättringar och även hantera kompetensförsörjningen inom företagshälsovården.

- På många håll jobbar man inte förebyggande med företagshälsovården och det finns också en kompetensbrist inom företagshälsovården. Det här är naturligtvis en jättestor fråga, säger Johansson.