Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En skilsmässa kan även vara ekonomiskt ansträngande. Att vara förberedd och noga gå igenom den gemensamma ekonomin kan underlätta separationen. Arkivbild.

Så klarar du ekonomin under skilsmässan

Känslor i uppror – och så är man tvungen att komma överens om ekonomin. Här är experternas tips om hur du får kontroll på situationen när skilsmässan är ett faktum:

Under förra året ökade antalet skilsmässor, jämfört med året före, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Drygt 45 000 par skilde sig 2018, och siffran har legat på drygt 40 000 skilsmässor de senaste tio åren med en topp nära 50 000 år 2013.

När känslorna är upprörda kan ekonomin lätt bli ett slagträ. Men att lägga sorgen och ilskan åt sidan en stund vid skilsmässan kan gynna alla inblandade.

Det ideala, enligt experterna, skulle vara att förekomma krisen och prata om de tråkiga sakerna redan innan de inträffar. Hur ska man dela upp saker? Hur vill man bo? Och, om barn finns i bilden, hur ska man se till att de får det så bra som möjligt?

- Jag förstår att det inte känns romantiskt, men helst ska man prata igenom det innan man flyttar ihop eller gifter sig. Det är inte konstigt, säger Linda Ljunggren Syding, jurist på Familjens jurist.

Skriftlig bodelning

Men ofta finns inte sådana uppgörelser på förhand.

- Så länge man är gifta har man gemensamt ansvar för varandra. Man kan inte bara sticka och säga att "nu får du lösa det här", säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Lagen säger att den som har störst behov av den gemensamma bostaden får bo kvar tills skilsmässan gått igenom. Har man gemensamma lån är båda betalningsansvariga.

- Har man lån behöver båda gå till banken och se hur man kan lösa lånen. Kan någon bo kvar i huset eller lägenheten?, säger Sharon Lavie.

De gemensamma tillgångarna och skulderna behöver gås igenom, och hur de ska fördelas.

- En skriftlig bodelning på detaljnivå där man fördelar tillgångar är viktigt för att allt ska vara tydligt, om man inte har skrivit äktenskapsförord, säger Sharon Lavie.

Ekonomisk omställning

Det går att ansöka om hjälp med bodelningen hos tingsrätten, men går det att lösa själv är det bra enligt experterna. I den mån det går är det också bra att inte dra ut för länge på bodelningen, då det låser tillgångarna tills allt är utrett.

- Bodelningstvister kan förhalas i all evighet och den som har mest pengar har allt att vinna på det. Försök att göra det så snabbt som möjligt för allas skull, säger Linda Ljunggren Syding.

Att ta hjälp av en god vän eller någon annan utomstående kan vara en bra idé.

När det gäller barnen är det viktigt att reda ut hur man ska göra med kostnader kopplade till barnen. Kanske kan man starta ett gemensamt konto för större utgifter.

Försäkringar och pensionssparandet kan behöva en översyn så att man inte står utan skydd.

En separation kan innebära en del extra kostnader när ett nytt hushåll ska startas. Ett vanligt fel många gör är att inte räkna på sin nya ekonomi.

- Det tror jag många tycker är tufft. Man har inte koll på vilka utgifter man har och har inte anpassat dem till att vara ensamstående. Man får ställa om ganska ordentligt, säger Sharon Lavie.