Kinas utrikesminister Wang Yi. Arkivbild.
Kinas utrikesminister Wang Yi. Arkivbild.

Så kan handelskonflikten påverka Sverige

Konflikten mellan USA och Kina påverkar de globala handelsmönstren vilket i sin tur får effekter på Sveriges och EU:s ekonomi.

ANNONS
|

I förra veckan gjorde USA:s president Donald Trump allvar av sitt hot om att höja tullar på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent. Beskedet fick Kina att se rött och i måndags kom beskedet om att landet svarar med samma mynt och inför tullar på varor från USA för 60 miljarder dollar.

Enligt experter står de kinesiska varor som hittills drabbats av amerikanska strafftullar för ett par procent av världshandeln.

Om världsekonomin dämpas är det såklart negativt för europiska företag och konsumenter, säger Fredrik Gisselman, huvudutredare för en analys av effekterna av handelskriget för Sverige och EU.

ANNONS

Överskott kan hamna i EU

- Det kan också vara så att kinesisk-amerikanska exporter som gått mellan varandra omdirigeras. Det kan också innebära att produkterna som handlats mellan Kina och USA behöver ta vägen någon annanstans. Det blir ett överskott på produkter som kan hamna i EU.

2018 beslutade USA att införa tullar på import av stål och aluminium från alla länder. För att skydda EU från inflödet av billigt stål som på grund av tullarna inte längre gick att sälja i USA införde EU skyddsåtgärder för att begränsa importen.

EU införde även motåtgärder i form av höjda tullar på 25 procent på ett antal produkter från USA

Enligt Fredrik Gisselman följer EU-kommissionen mest sannolikt förändringarna av de globala handelsflödena noga.

- Om det skulle komma en massa produkter från Kina eller USA som behöver ta vägen någonstans, och detta hotar unionsindustrin, så skulle kommissionen kunna införa skyddsåtgärder.

ANNONS

Globala värdekedjor

Det finns även en risk att svenska företag som inte direkt handlar med Kina eller USA drabbas negativt av konflikten genom att de till exempel är underleverantörer till företag som gör det.

- Om man är en del i globala värdekedjor kan det vara så. I dag är ekonomin så pass sammankopplad så det är många företag som är med i en sådan kedja.

Ett annat scenario är att den minskade handeln mellan USA och Kina kan öppna möjligheter för företag i Sverige eller EU att sälja på de marknaderna vilket skulle kunna gynna exporten.

- Man kanske inte säljer lika mycket från USA till Kina och tvärtom, vilket kan skapa möjligheter för europeiska företag att sälja till dessa marknader.

TT

ANNONS