Fed-chefen Jerome Powell signalerar höjningar framöver, den första kan komma redan i mars. Arkivbild.
Fed-chefen Jerome Powell signalerar höjningar framöver, den första kan komma redan i mars. Arkivbild. Bild: Graeme Jennings/AP/TT

Fed lämnar räntan oförändrad – kan höjas i mars

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) behåller styrräntan oförändrad, men signalerar att en räntehöjning kan komma så snart som i mars.
– Det marknaden har önskat och det marknaden har fått är tydlig fotnedsättning, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på banken SEB.

ANNONS

Det blir ingen räntehöjning nu. Däremot sänder den amerikanska centralbanken en tydlig signal om att den inslagna linjen ligger fast, utan att ange ett exakt datum för kommande höjningar.

– Det är ett väldigt tydligt besked om att räntehöjningen kommer i mars, konstaterar Robert Bergqvist.

Fed anser att den amerikanska ekonomin klarar sig bra utan ytterligare penningpolitiskt stöd, understryker chefen Jerome Powell på en pressträff.

Därför ska centralbanken börja fasa ut stödköpen av statsobligationer i mars för att tackla den stigande inflationen, runt sju procent för närvarande.

– Penningpolitiken i USA, trots att man höjer räntan i mars, har fortfarande en färdriktning mot det expansiva hållet. De fortsätter att köpa värdepapper i januari och även i februari, säger Robert Bergqvist.

ANNONS

Slipper spekulationer

Oron på börsmarknaden den senaste tiden har handlat om rädsla för en oväntat snabb åtstramning.

Vissa investerare har befarat en stor räntehöjning i mars.

– Det finns inget i uttalandet som indikerar det marknaden varit rädd för, en halv procentenhets höjning. Hela kommunikationen talar snarare för att det är en kvarts procentenhetshöjning som ligger i korten.

En annan oro har handlat om nästa steg – hur och när centralbanken ska börja avyttra de värdepapper som köpts för att stimulera ekonomin under pandemin.

– Marknaden ska nog ha beredskap för att det kan komma tidig höst, säger Bergqvist.

Lättar på gaspedalen

Normalt sett är signaler om kommande åtstramningar inte positiva nyheter för aktiemarknaden.

– Men det här är långt ifrån att trycka på bromspedalen. Nu börjar Fed att lätta lite på gaspedalen. Sedan får vi bara hoppas på att inflationsmonstret ska dra sig tillbaka. Det finns förutsättningar för det, säger Bergqvist.

Jerome Powell säger vid pressträffen att han även fortsättningsvis förväntar sig att inflationen kommer att falla tillbaka under 2022.

– Han försöker understryka att man inte har kopplat på någon autopilot. Att man måste ta varje steg och pröva varje steg framöver.

Fakta: Räntan i USA

Amerikanska centralbankens (Federal Reserve) styrränta ligger i dag i intervallet 0–0,25 procent.

Efter Feds besked steg den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan till 1,87 procent, att jämföra med 1,78 procent sent på tisdagen. Sedan årsskiftet har den stigit från 1,51 procent.

ANNONS