Det finns olika sätt att gå tillväga för att försöka få tillbaka pengarna för en resa. Arkivbild.
Det finns olika sätt att gå tillväga för att försöka få tillbaka pengarna för en resa. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så gör du om resebolaget går i konkurs

Den brittiska resejätten Thomas Cook är försatt i konkurs med tusentals drabbade resenärer som följd. Hur det kommer att gå för svenska Ving, som ägs av bolaget, är oklart. Så här skyddas du som kund om din resa ställs in.

ANNONS

I första hand ska du kontakta researrangören för att få hjälp, säger Fanny Forsling, jurist på Konsumentverket.

– Researrangören har ett ansvar för att paketresan fullgörs och har även ansvar för sådana delar av resan som utförs av andra än researrangören själv, till exempel ett flygbolag, säger hon.

Enligt paketreselagen har arrangören, i detta fall Ving, ansvar för att se till att fixa ersättningsflyg eller betala tillbaka priset för resan till resenären om det inte finns några andra lösningar.

Olika garantier

Det finns även något som heter resegaranti. Garantin gäller om din resa ställs in på grund av att researrangören går i konkurs.

ANNONS

– Den gäller om företaget som sålt paketresan går i konkurs, men det är inte fallet just nu, säger Fanny Forsling, och fortsätter:

– I det här fallet är det Thomas Cook som är flygbolaget och som flyger resenärerna som bokat en paketresa från Ving. Resenärerna som köper en paketresa genom arrangören Ving omfattas då av paketreselagen, säger hon.

Både paketreselagen och resegarantin gäller för just paketresor. Har du bara köpt en flygbiljett får du titta på andra möjligheter för kompensation.

– Då har man inte samma skydd som paketresenärer har. Möjligheten att få tillbaka pengarna kan till exempel bero på hur man har betalat sin resa, säger Fanny Forsling.

Håll koll på försäkring

Har du som resenär köpt din flygbiljett med ett kreditkort kan det vara möjlighet att få ersättning. Olika banker har olika regler. Har du däremot betalat med betalkort, då pengarna dras direkt från kontot, kan det vara svårare att få tillbaka pengarna för resan.

– Har man betalat med kreditkort kan man ha ett extra skydd i och med konsumentkreditlagen. Då kan man vända sig till sin kreditgivare, säger Fanny Forsling.

Det kan även vara idé att titta på vad eventuella reseförsäkringar säger och om din hemförsäkring innefattar något skydd mot konkurser, tipsar Konsumentverket.

ANNONS

Malin Johanson/TT

ANNONS