Frankrikes finansminister Bruno Le Maire (bilden) säger att Carlos Ghosn har avgått som ordförande och koncernchef för Renault. Arkivbild
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire (bilden) säger att Carlos Ghosn har avgått som ordförande och koncernchef för Renault. Arkivbild

Renault får ny ordförande

Den franska biltillverkaren Renault har ersatt Carlos Ghosn, anklagad för ekobrott i Japan, som bolagets ordförande och vd. Som ny ordförande går Michelin-chefen Jean-Dominique Senard in.

ANNONS
|

Vd-jobbet på Renault tas samtidigt som väntat över av internrekryteringen Thierry Bollore, som i praktiken har lett Renault sedan slutet av 2018.

Beslutet fattades formellt på ett styrelsemöte under torsdagen, sedan Frankrikes finansminister Bruno Le Maire bekräftat att Carlos Ghosn avgått.

Carlos Ghosn, som nekar till anklagelserna om ekobrott, greps på en flygplats i Japan i fjol och har sedan dess sparkats från topposter även i Renaults japanska samarbetspartners Nissan och Mitsubishi.

Från Nissan kom på torsdagen besked om att bolaget planerar en extra stämma i mitten av april för att helt få bort den tidigare styrelseordföranden Carlos Ghosn och ledamoten Grek Kelly ur bolagets styrelse.

ANNONS

I november beslöt Nissans styrelse att frånta Ghosn och Kelly deras titlar och arbetsuppgifter, men för att formellt få bort dem från styrelsen krävs ett stämmobeslut.

Den franska staten äger 15 procent av Renault, som i sin tur äger 43,4 procent av japanska Nissan Motor.

TT-Reuters

Fakta: Ghosn greps i november i fjol

Carlos Ghosn greps på en flygplats i Tokyo den 19 november i fjol, anklagad för ekonomiska oegentligheter. Han har formellt anklagats av åklagare för att sedan 2010 ha redovisat en mycket lägre inkomst än han i verkligheten har haft. Han misstänks även för andra ekonomiska brott.

Carlos Ghosn nekar till brott, men har suttit fängslad sedan han greps.

Partnerskapet mellan Renault och Nissan inleddes 1999 och är uppbyggt med ett korsägande.

Den franska staten äger 15 procent av Renault, som i sin tur äger 43,4 procent av japanska Nissan Motor. Utöver Renaults storpost i Nissan sitter den japanska motparten på 15 procent av aktierna i Renault, fast utan rösträtt. Sedan 2016 äger Nissan dessutom 34 procent av den mindre japanska konkurrenten Mitsubishi.

ANNONS