Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2018 är redan ett nytt rekordår för Volvo Cars, trots att en månad återstår. Arkivbild.

Rekord igen för Volvo Cars

Volvo Cars fortsätter att sälja bilar som aldrig förr. Med en månad kvar av året har biltillverkaren redan slagit sitt försäljningsrekord från i fjol. Det innebär försäljningsrekord för femte året i rad.

Volvo Cars har under årets första elva månader ökat sin försäljning med 13,5 procent jämfört med samma period förra året. Det gör att det totala antalet sålda bilar redan nu är fler än i fjol, meddelar den Geelyägda biltillverkaren.

Det har sålts 582 096 Volvobilar i världen hittills i år, vilket är drygt 10 000 fler bilar än under hela 2017.

- Det är femte året i rad som vi rapporterar en försäljningsökning på helårsbasis, säger presstalespersonen Stefan Elfström.

- Vi kan inte kommentera var det finansiella resultatet kommer att landa, men vi har ju redan nu slagit försäljningsrekordet.

Elbil på gång

Resultatet ligger också i linje med Volvo Cars långsiktiga mål, där de kommande åren främst kommer att präglas av den fortsatta omställningen till bilar med eldrift.

- Vi kommer nästa år att visa upp vår första rena elbil och det kommer dessutom att introduceras en ny hybridteknologi. Det är nästa stora steg i vår omställning, säger Elfström.

- Hybridbilarna kommer att leva många år till, men elbilarna är där som vi kommer att se den stora tillväxten de närmaste åren.

Global ökning

Enligt Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Högskolan i Skövde, talar det mesta för att Volvos försäljningssiffror kommer att öka även de närmaste åren. Ökningen går hand i hand med uppgången på den globala personbilsmarknaden, där inte minst den kinesiska marknaden fortsätter att växa.

- Trenden globalt sett, och så har det varit i rätt många år, är att det hela tiden säljs fler bilar, säger Mikael Wickelgren.

- Och det finns i nuläget få indikatorer på någon dramatisk förändring och inget på horisonten som skulle drabba enbart Volvo i så fall.

Volvo Cars försäljning i Kina har hittills i år ökat med 13,8 procent jämfört med de första elva månaderna i fjol (totalt 118 725 sålda bilar). Även i USA och Europa har Volvo dock ökat under året, i Europa med 7,3 procent (288 369 bilar) och i USA med 24,5 procent (89 437).